Att göra lista för att lyckas med sin presentation

Före presentationen

Syfte och publik

Stäm av alla saker i presentationen så att de hjälper dig att nå ditt syfte och så att de är anpassade för din publik. Ta annars bort dem eller ändra!

Tiden

Planera tiden noggrant för din presentation så du vet hur mycket tid varje del tar. Här är det viktigt att du kan hålla dig inom den angivna tiden. Hamnar du i tidsnöd och inte får med ditt avslut kommer du inte att få publiken att agera som du vill.

Presentationsstöd

De flesta tar standardmässigt fram en PowerPoint. Det behöver inte var fel även om det inte är speciellt unikt. Tänk då på att jobba med mycket bilder och lite text. Fundera också på om du kan använda ett annat sätt att stödja din presentation, exempelvis rita på whiteboard eller blädderblock, i mindre grupper kan du ha med fysiska saker och prata kring.

”Less is more”

Se till att vara kärnfull och kortfattad. Många presentationer har misslyckats för de har varit alldeles för omfångsrika.

Tekniken

Se till att alltid stämma av att teknik som projektor, ljud, belysning med mera fungerar och att du vet hur du använder det. Eller ännu hellre att du säkerställer att någon annan kan hjälpa dig med det.

Lokalen

Om möjligt skall du besöka lokalen där du skall hålla din presentation. Detta så att du känner dig hemma och kan uppträda mer självsäkert.

Träna, träna och träna

Du kan ha gjort allt förarbete och lagt upp en perfekt presentation, men utan träning kommer du maximalt att vara en medelmåtta. Det finns ingen som är en sådan naturbegåvning att man inte behöver träna. Vill du läsa mer om hur du tränar inför din presentation rekommenderas ”Lyckas med din presentation – Träna, träna, träna”.

Under presentationen

Tro på dig själv

Du har tränat. Du har blivit ombedd att prata för att du kan ditt område. Du kommer att vara framgångsrik. Tror du på dig själv och känner dig trygg med din egen förmåga skiner det igenom i presentationen.

Din röst

Rösten går att använda för att lyfta en hel presentation eller totalt sänka den. Du har säker varit på någon presentation där personen på scen har en monoton och släpig röst. Det gör att oavsett hur bra innehåll och upplägg personen har förberett blir det ingen bra presentation. Det omvända gäller med någon som varierar sin röst, både i styrka och fart. Har du lyssnat på någon som kan läsa sagor? När det elaka trollet kommer knarrar rösten lite och låter elak, när den lilla bocken Bruse kommer bli rösten svagare och lite pipig. Rösten lyfter hela sagan, den levandegör den.
På samma sätt kan du göra i din presentation. Det är i nästan alla sammanhang bättre att ta ut svängarna lite och närma sig sagoberättaren jämfört med den släpiga och monotona presentatören.

Ditt kroppsspråk

Precis som rösten kan ditt kroppsspråk lyfta eller sänka en presentation. Kroppsspråket använder du oftast helt omedvetet. Det är dessutom något du använder hela tiden. Ett vanligt exempel är att någon lägger armarna i kors framför dig vilket oftast tolkas som ett visst avståndstagande. Det kan lika väl vara att man vill vila armarna men uppfattas oftast som avståndstagande.

I en presentation påverkar kroppsspråket hur du uppfattas. En person som står exakt stilla på samma ställe blir enformigt och förstärker inte presentationen. Att röra sig och gestikulera lite uppfattas som att du är engagerad i det du talar om. Många rör sig i sidled över en scen när de pratar, prova även effekten av att röra dig i djupled och närma dig eller distansera dig från publiken.

Andningen

Kom ihåg att andas. En klassisk nybörjarmiss är att man pratar på snabbare och snabbare och därmed missar andningen. Det gör att man inte orkar prata lika länge och uppfattas också som forcerad. Tänk på att stanna upp då och då och ta ett djupt andetag.

Tystnad

Tystnad kan vara oerhört effektivt efter att du sagt något som publiken behöver få reflektera över en stund. Planera därför in när du skall vara tyst.

Drick

Se till att ha vatten tillgängligt så att du kan dricka. Det är ett perfekt tillfälle att få en kort paus och scanna av publiken.

Engagera publiken

Ju längre presentation du har desto viktigare blir det att engagera publiken. Det kan handla om att ställa en fråga som skall besvaras eller diskuteras med grannen. Det kan även vara att göra en övning där publiken måste ställa sig upp. Det ökar uppmärksamheten och ger dig även en kort paus.

Håll dig till din plan

Alla duktiga presentatörer håller sig till sin plan. De har övat in något och håller sig till det. När du har tränat tillräckligt mycket kommer det att uppfattas som spontant och avslappnat.

Efter presentationen

Frågor

Efter en väl genomförd säljpresentation kommer det garanterat att dyka upp en del frågor. Se till att vara förberedd på att besvara dessa och styra processen vidare mot din affär.

Uppföljning

Beroende på formen av säljande presentation är det bra att ha en plan för hur du skall följa upp din säljpresentation på bästa sätt. Skall du dela ut materialet? Kanske skicka eller e-posta det för att förlänga effekten? I många fall kan det också vara effektivt med ett uppföljande telefonsamtal. Oavsett exakt hur du följer upp, se till att ha en plan för det.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar