”Spela där bollen ligger”

Det är inte så viktigt var vi är, däremot i vilken riktning vi rör oss.

Johann Wolfgang von Goethe

 

Alla föds med olika förutsättningar. Vi som har turen att ha fötts i ett i-land har enorma fördelar mot de som är födda i ett u-land. Trots detta tenderar så många att lägga tid på att jämföra sig med andra och yttra frasen om bara jag hade haft det, så.

Att lägga tid på att fundera på vad som kunde ha varit istället för att se till att det blir så är bara slöseri med din tid

En av de absolut bästa säljare jag har haft förmånen att arbeta med brukar säga ”spela där bollen ligger” när någon gnällde över otur, omständigheter eller liknande.

Han besitter många egenskaper som gör honom till en otroligt skicklig säljare. Att se möjligheter är en sak som har fått honom att gå längre än andra. Under tiden vi var på samma företag tog han över kundansvaret för en kund där hans företrädare fått ganska lita att hände. Det fanns alltid någon ursäkt till att det inte blev nya affärer.

I samband med bytet av kundansvarig försvann ursäkterna och byttes mot aktiviteter. Det kom både framgångar och motgångar men inga ursäkter utan bara fortsatta aktiviteter och sakta med säkert kom mer och mer framgångar.

Båda personerna hade samma förutsättningar hos kunden men en av dem funderade på resan och målet, medan den andra lade tid på var resan började.

Vill du bli framgångrik, lägg mindre tid på att fundera på vad du kunde haft och mer tid på att börja resan mot att skaffa det du vill ha.

Om författaren

Patrik Nordkvist

Utvecklar kunder, affärer och försäljning. Över 20 års erfarenhet som försäljningschef och VD för snabbväxande bolag. Skapar Ökad försäljning och Ökad vinst.

3 kommentarer

  1. Ingen tillfällighet att det är ett uttryck från sportens värld. De idrottare vi lär känna är de bästa i sin bransch och lägger sin kraft på rätt saker. För oss alla gäller det att lägga kraften på det vi kan påverka. Då spelar vi på bollen där den ligger. Det gillar jag.

  2. Underbart! Jag anser mig själv vara en hyggligt positiv människa, i nästan alla lägen. Det betyder dock inte att man inte kan få ett uppvaknande då och då. ”Spela bollen där den ligger” ska bi mitt nya mantra!

    • Kul att höra att det var inspirerande. Det blev ett uppvaknade för mig också första gången jag hörde det och jag anser mig precis som du vara en i grunden positiv människa. Lycka till med försäljningen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *