Förändringstakten inom försäljning och marknadsföring är hög. En av de stora sakerna som sker är digitaliseringen, både av försäljningen men också av hela affärsmodeller. Där kommer nätet och specifikt sociala nätverk in. Det har de senaste åren snabbt blivit möjligt att driva affärer via olika sociala nätverk. En av de mest lämpade nätverken för det, framförallt om du arbetar inom B2B, är LinkedIn.

I denna artikel kommer du att få konkreta råd om vad du behöver göra för att framgångsrikt använda dig av modellen Social Selling på LinkedIn.

Låt oss först snabbt titta på vad Social Selling och LinkedIn är:

Social Selling är att skapa kontakt och bygga relation med potentiella kunder genom bland annat sociala plattformar som LinkedIn. Du kan läsa mer i ”Vad är Social Selling”.

LinkedIn är ett av världens största professionella sociala nätverk. En mycket stor andel av de yrkesverksamma är medlemmar på LinkedIn. Historiskt har LinkedIn primärt varit en plattform att ha sitt online-CV på. Det har mer och mer blivit ett affärsnätverk där man når potentiella kunder, leverantörer och medarbetare.

Områden för att lyckas med Social Selling på Linkedin

Social Selling is not all about messing about on LinkedIn; it is about generating leads and revenue. (Timothy Hughes)

Nedan saker är det du bör börja med för att lyckas och få resultat med ditt arbete på LinkedIn.

Bättre kunskap om kunden

På LinkedIn finns ett mycket stort antal gruppen. Troligen finns det flera som direkt eller indirekt passar dig och ditt företag. Genom att gå med i olika grupper kan du snabbt och lätt öka ditt kunnande genom att ta del av diskussioner. Du kan även få en snabb koll på konkurrenterna genom att se vad de gör och pratar om. Om du väljer att själv vara aktiv och dela material blir du synlig för relevanta personer vilket kan leda till framtida affärer .

Selling through social channels is the closest thing to being a fly on the wall on in your customers, prospects and competitor´s world. (Jim Keenan)

En bra och säljande profil

Din profil på LinkedIn fungerar lite som din personliga hemsida. När en person besöker din profil skall de snabbt få en uppfattning om du är relevant för dem, om du är kunnig och dessutom bör din profil uppmuntra personen att ta kontakt. En bra profil är en av de fyra grundpelarna för att lyckas med Social Selling via LinkedIn.

Bygg upp ditt nätverk

Addera dina kunder, leverantörer, fd kollegor osv för att börja bygga upp ditt nätverk. Släng dock inte ut kontaktförfrågningar till höger och vänster utan primärt människor du redan ha en relation med. Vill du skapa helt nya kontakter går det så går det också bra att göra, tänk dock på att berätta varför du vill ha kontakt. Fortsätt sedan att bygga ditt nätverk genom att addera nya kontakter löpande.

Be om rekommendationer

Be dina kontakter och framförallt kunder om rekommendationer. Rekommendationer syns i din profil och skapar en ökad trovärdighet gentemot potentiella kunder.

Sök fram prospekt

En av de snabbaste och enklaste vinsterna när det kommer till Social Selling på Linkedin är att använda sig av sökfunktionen. Du kan enkelt söka fram personer med väldigt detaljerande sökningar. Detta kan du använda dig av både inför kundmötet och till ren prospektering. En del av sökfunktionerna kräver ett betalt medlemskap på LinkedIn.

Skapa möten

På LinkedIn kan du be dina kontakter introducera dig för sina kontakter. Detta är ett effektivt sätt att nå fram till personer för att kunna inleda en affärsdiskussion. Det finns även flera betalfunktioner på Linkedin för dig som är beredd att lägga lite extra pengar. Rätt använda kan du genom dessa funktioner nå fler personer som annars skulle ta tid och vara svåra att nå. l

Var aktiv (kanske det viktigaste för att lyckas med Social Selling på LinkedIn)

Se till att vara aktiv regelbundet. Uppdateringar och andra aktiviteter passerar snabbt förbi i flödet, så risken att du skall vara för aktiv är minimal. Aktiviteter kan vara saker som att addera nya kontakter, dela med dig av artiklar eller kommentera andras uppdateringar.

Genom att göra ovan har du kommit en bra bit på väg att lyckas med Social Selling via LinkedIn. Det finns förstås en mängd aktiviteter till för att skapa riktigt bra resultat.

Vill du läsa mer om Social Selling? Vi bjuder på e-boken ”Social Selling – Hitta fler potentiella kunder och skapa relationer med dem”, klicka här för att ladda ned den.