Mer och bättre småprat

En så kallad sanning är att säljare är fantastiska på att småprata om allt och inget. Det är mest en klyscha. En säljare är inte automatiskt bra på att småprata. Fler och fler människor får idag också säljande roller utan att vara traditionella säljare.

Konsten att småprata är en bra egenskap som kan hjälpa dig att sälja mer. Här får du fem tips på hur du blir bättre på att småprata.

Ta ögonkontakt

Människor tycker generellt om att bli sedda. Att ta ögonkontakt med någon är egentligen ganska basalt. Ingen vill småprata med någon som tittar in i vägen eller på sin mobil. När du tar ögonkontakt kan du också läsa av hur personen reagerar på det ni pratar om.

Lyssna

Det kan låta som ett konstigt råd när du skall träna på att småprata. Om du lyssnar först kan du lättare följa upp vad den andra pratat om. Självfallet gäller detta under hela samtalet. Du vill inte ha en monolog. Så lyssna därför lite mer än du pratar.

Le

Ett leende gör att andra slappnar av. Med stor sannolikhet får du dessutom ett leende tillbaka. Du kommer automatiskt att uppfattas som mer trevlig och alla vill prata med en trevlig person. Så tänk på att le mycket och ofta.

Var okontroversiell

Man skall ha åsikter och att diskutera är bra. Dock är det inte smart att börja prata politik eller religion som inledande ämne vid småprat. Risken är stor att det inte blir så mycket småprat utan det kan det lätt uppstå en konflikt. Spara de ämnena till människor du känner bättre eller ett sammanhang där det passar.

Prata om andra

Det värsta som finns är människor som börjar prata om sig själva. Prata om andra, om gemensamma saker och ställ frågor. Du kommer för eller senare att få en fråga om dig själv. Besvara den, men styr sedan samtalet tillbaka till att handla om de andra personerna. Du kommer att upplevas som mycket mer intressant om du pratar om andra och inte dig själv.

Träna

Vill du bli duktig på något så träna och träna ofta, det gäller för i princip allt i livet. Gäller även för småprat.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar