Mer och bättre småprat

En så kallad sanning är att säljare är fantastiska på att småprata om allt och inget. Det är mest en klyscha. En säljare är inte automatiskt bra på att småprata. Fler och fler människor får idag också säljande roller utan att vara traditionella säljare.

Konsten att småprata är en bra egenskap som kan hjälpa dig att sälja mer. Här får du fem tips på hur du blir bättre på att småprata.

Ta ögonkontakt

Människor tycker generellt om att bli sedda. Att ta ögonkontakt med någon är egentligen ganska basalt. Ingen vill småprata med någon som tittar in i vägen eller på sin mobil. När du tar ögonkontakt kan du också läsa av hur personen reagerar på det ni pratar om.

Lyssna

Det kan låta som ett konstigt råd när du skall träna på att småprata. Om du lyssnar först kan du lättare följa upp vad den andra pratat om. Självfallet gäller detta under hela samtalet. Du vill inte ha en monolog. Så lyssna därför lite mer än du pratar.

Le

Ett leende gör att andra slappnar av. Med stor sannolikhet får du dessutom ett leende tillbaka. Du kommer automatiskt att uppfattas som mer trevlig och alla vill prata med en trevlig person. Så tänk på att le mycket och ofta.

Var okontroversiell

Man skall ha åsikter och att diskutera är bra. Dock är det inte smart att börja prata politik eller religion som inledande ämne vid småprat. Risken är stor att det inte blir så mycket småprat utan det kan det lätt uppstå en konflikt. Spara de ämnena till människor du känner bättre eller ett sammanhang där det passar.

Prata om andra

Det värsta som finns är människor som börjar prata om sig själva. Prata om andra, om gemensamma saker och ställ frågor. Du kommer för eller senare att få en fråga om dig själv. Besvara den, men styr sedan samtalet tillbaka till att handla om de andra personerna. Du kommer att upplevas som mycket mer intressant om du pratar om andra och inte dig själv.

Träna

Vill du bli duktig på något så träna och träna ofta, det gäller för i princip allt i livet. Gäller även för småprat.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist

Patrik hjälper sina kunder att skapa ökad försäljning och tillväxt, genom föreläsningar, utbildning och rådgivning. Han har en bakgrund med över 25 års erfarenhet som försäljningschef och VD för flera snabbväxande bolag.

Några av våra utbildningar

Fler ämnen på bloggen

Vill ni sälja mer?

Lämna dina uppgifter eller ring på 0790-10 22 00 så tar vi ett samtal om hur vi kan hjälpa dig, ditt team och ditt företag att öka sin försäljning och tillväxt.