Tre grundläggande saker för att bli en vass talare

Om du arbetar med försäljning kommer du från tid till annan att behöva stå upp och tala inför andra. Förmågan att tala inför publik har du nytta av i många sammanhang i livet, både privat och i jobbet. Att lägga tid på att kunna tala inför andra är därför för de flesta väl investerad tid.

För att bli riktigt vass på att hålla tal och presentationer krävs mycket kunskap och mängder av träning. Det finns dock tre mycket enkla grundläggande regler för att hålla ett lyckat tal. Om du alltid har dessa regler i bakhuvudet blir ditt tal betydligt bättre oavsett hur erfaren du är.

Låt oss titta på de tre reglerna för att bli en vass talare:

Stå så att du syns

Om du inte ser den som håller talet, tappar du snabbt intresse. Vice versa, ser du inte publiken kan du inte skapa kontakten som behövs för att få en engagerad publik. Det låter helt självklart men hur många gånger har du inte sett en presentation där personen som pratar står vänd med ryggen mot publiken och pratar med en PowerPoint-presentation?

Även om du inte gör sådana grundläggande misstag kan du hamna i lokaler som inte är optimala för att hålla vassa tal. Det kan stå en pelare eller annat i vägen för delar av publiken. Med regeln ”Stå så att du syns” i bakhuvudet får du helt enkelt flytta dig i rummet så att alla ser dig och du ser alla.

Tala så att du hörs

Om du inte hör den som talar har du ingen behållning av talet. Det blir också ansträngande att lyssna om du bara hör delar. Det finns också en överhängande risk att publiken börjar prata med varandra och därmed gör att du hörs ännu sämre. Att tala för lågt innebär risk för ett katastrofalt tal. Tänk på att om du tycker du pratar lagom högt pratar du troligen för lågt.

Även detta kan kännas som grundläggande, dock är det ett vanligt förekommande problem så fort det blir en lite större presentation. Många överskattar sin förmåga och väljer bort mikrofon. Den senare sparar både på rösten och hjälper dig att höras.

Många sänker även rösten när de blir osäkra eller tappar tråden. Då blir det lätt en ond cirkel, du man hör dig dåligt och uppfattas du som osäker.

Du kanske har testat att prata i rummet innan publiken kommer, men tänk på att du måste tala betydligt högre i ett rum med mycket människor än i ett tomt rum.

Håll dig kort

Att sitta och lyssna på talare som bara mal på är tråkigt, publiken tappar intresse och risken finns att folk börjar droppa av genom att sluta lyssna och i värsta fall genom att gå.

Fokusera, håll dig till det du vill få fram och känslan du vill skapa och sväva inte iväg.

Slutligen

Allt hålla bra tal kräver kunskap och framför allt mängder av aktiv träning. Genom att följa ovan enkla regler blir du snabbt mycket bättre på att hålla tal, eller om du redan är bra fortsätter du hålla en hög nivå.

Stå så du syns, tala så du hörs och håll dig kort för att bli en vass talare!

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar