Tre saker som gör att din feedback får effekt

Feedback som ger effekt kan göra att en person presterar mycket bättre. Två grundläggande saker behöver ske för att lyckas med det. Det första är att du behöver framföra feecbacken på ett bra sätt. Det måste gå att förstå och ta till sig av feedbacken. Det andra är att personen i fråga behöver ta till sig feedbacken och agera på den.

Du kan framför påverka den första delen. Gör du den rätt är det upp till den som får feedback att ta den vidare. Vi skall titta på tre enkla saker du kan göra för att öka sannolikheten att din feedback ger effekt.

Var äkta

Feedback som är äkta och ärlig når mottagaren på ett helt annat sätt än feedback som delas ut utan större omtanke. Detta gäller vare sig det är positiv eller negativ feedback. Att ge feedback för att du måste skiner tydligt igenom. I bästa fall ger det ingen effekt, i värsta fall bli den demotiverande.
Ge därför bara feedback som du verkligen menar och där du har en äkta vilja att utveckla personer som får feedback.

Var konkret

Feedback får större effekt och är lättare för mottagaren att ta till sig om den är konkret. Gärna med många tydliga exempel på det du ger feedback på. Det gör att du minskar risken för diskussioner och att mottagaren inte förstå eller inte håller med. Se därför till att samla på dig ett par exempel. Det bästa är nästa alltid att ge i direkt anslutning till situationen du vill ge feedback om.

Välj rätt tid och plats

Grundregeln är att positiv feedback bör ges inför andra och negativ feedback enskilt. Det är en bra början men att tänka efter då rätt tid och plats för feedback är viktigt för rätt effekt. Exempelvis kan du många gånger också tjäna på att sitta ned enskilt för att ge positiv feedback. Ni får då möjlighet att diskutera den djupare. Ni kan då prata om hur personen kan göra för att dra ännu mer nytta av aktiviteten som ledde till positiva feedback eller negativa feebacken.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar