Om Patrik Nordkvist

Föreläsare, Författare och Rådgivare inom försäljning och tillväxt

Som skicklig försäljningschef men med begränsade digitala kunskaper bestämde sig Patrik Nordkvist att 2010 starta en blogg under föräldraledigheten. Det var startskottet för Försäljningschefen, som tio år senare är ett eget bolag (och en uppskattad blogg med över 500 artiklar).

Vad är din främsta styrka?

– Jag har jobbat som säljare, försäljningschef och vd i över 25 år. Detta kombinerat med rollen som styrelseordförande gör att jag obehindrat kan röra mig mellan strategi och genomförande. Jag ser helheten och kan koppla ihop den med delarna därför kan jag hjälpa mina kunder hur offertskrivande och säljsamtal kopplas till företagsstrategin och vice versa.

Har vissa bättre förutsättningar för att sälja än andra?

– Jag är inte den naturliga säljaren själv, till exempel ogillar jag att mingla. Därför vet jag bättre än någon att man inte behöver vara född till säljare, utan det är något man kan lära sig – genom vanor och beteenden. Det gäller att hitta de säljvanor som fungerar för dig, som gör sälj till en naturlig del av din vardag. Och göra de sakerna.

Vad är det allra roligaste med det du gör?

– Det är att få människor att växa och ändra inställning. De personer som verkligen tar till sig de nya insikter och verktyg de får och gör en förändring – de kommer få en ökad försäljning och ett bättre liv, det vet jag. För jag vet att de här sakerna fungerar. Och det är väldigt roligt att få uppleva det, gång på gång.

Vad är det vanligaste problemet med försäljning?

– Många förstår inte att de måste sälja, för att kunna driva ett företag. Men att sälja är som att skaffa mat. Det räcker inte att bara leverera. Sedan finns det även en snedvriden bild att det handlar om att ljuga, luras eller pracka på någon. I Sverige är vi ganska rädda för att visa vad vi kan bidra med. Och även professionella säljare kan vara rädda för ett nej, vilket gör att de säljer till alla. Men alla kan utvecklas, på alla nivåer.

Hur är det att jobba med dig?

– Jag är guiden som finns i bakgrunden för förändringen. Jag hjälper dig att komma framåt, men det är inte jag som gör jobbet. Jag vill inte vara hjälten i berättelsen, utan det är du.