”Världens främste försäljare”

Att ta lärdom och ständigt låta sig influeras av andra är en bra grund för att utveckla sin egen kunskap. Genom att diskutera kring andras åsikter kommer men ofta vidare i sina egna. En väldigt gammal men fortfarande aktuell bok är The Greatest Salesman in the World (sv. Världens främste försäljare) av Og Mandino. Den skrevs redan 1968 men jag tycker många av de 10 principer som Og Mandino sammanställde in sin bok är högst aktuella idag.

Här kommer de tio principerna och mina tankar kring dessa.

Don’t pity yourself

Att inte lägga tid på att tycka synd om sig själv är i allra högsta rad en princip som gäller nu som då. Det gäller oavsett vad du sysslar med. Fokusera istället på vad du kan göra för att skapa de resultat du vill.

Start each day with a target

Mål är fortfarande grundläggande för framgång. Vet du inte vad du vill åstadkomma kommer du inte att lyckas.

Be friendly always

Att vara trevlig och artig kommer att hjälpa dig att nå längre. Andra kommer också att vara artiga och trevliga mot dig i större utsträckning vilket kommer att ge dig energi.

Always set an additional step than necessary

Ingen plan överlever ett möte med verkligheten. De flesta tenderar också att underskatta problemen och överskatta möjligheterna. Har du tänkt ett steg längre är du bättre förbered och att vara förbered skapar resultat.

Be alert for each opportunity

Om du du inte regelbundet lyfter blicken och ser dig omkring riskerar du att missa alla möjligheter som ständigt skapas runt omkring oss. Det som många kallar tur är ofta förmåga att se möjligheter.

Each problem has a positive side

Att välja att se problem som en potentiell möjlighet är en inställningsfråga. Den inställningen kommer garanterat att hjälpa dig lösa fler problem.

Laugh in moment of hatred and anger

Låter du andra människor bestämma hur du skall må genom att låta dig påverkas av deras sinnesstämning eller bestämmer du? Valet är alltid ditt!

Concentrate on one thing

Framgång kräver utan tvekan fokus. Det blir viktigare när världen bli mindre och de flesta av oss möter konkurrens från jordens alla hörn.

Be proud and satisfied

Man skall absolut våga vara stol och glad över vad man åstadkommit. Det ger energi och glädje som gör att man orkar skapa mer. Ordet satisfied blir på svenska nöjd. Synonymen tillfreds är något man skall undvika att vara. Var stolt, glad och nöjd med vad du åstadkommer, men sträva alltid efter att bli bättre.

Examine the acts of the day at night

Lägg inte tid på att ständigt ompröva och utvärdera vad och hur du gör saker. Se till att lägga mycket tid på att göra. Därefter kan du ta en vila och utvärdera och ompröva.

Trots att principerna skrevs 1968 kan vi konstatera att de i allra högsta grad är giltiga för att bli framgångsrik inom försäljning.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar