Finns det inga böcker om försäljning?

Artikeln ’Finns det inga böcker om försäljning?’ var den första artikeln som publicerades på forsaljningschefen.se. Det kom även tre uppföljande artiklar om just litteratur inom försäljning.

Förutom lite ändringar i layouten är texterna helt i original. Det som ändrats sedan artikeln skrevs är att det nu finns ett stort urval av böcker inom försäljning. En av dem är boken ’Säljvanor: Så skapar du vanorna som ökar din försäljning’.

Del 1 Finns det inga böcker om försäljning?

Jag är på jakt efter lite nya bra böcker om försäljning. Tidigare idag gick jag därför in hos en av Stockholms största bokhandlare.

Där fanns företagsekonomi, finansiering, marknadsföring, management, men ingen sektion om försäljning. Efter en stunds letande hamnade jag vid informationsdisken.

”Det finns en del försäljningsböcker under marknadsföring”

– Personal i bokaffären –

”Det finns en del försäljningsböcker under marknadsföring” fick jag till svar på var jag hittade försäljningsböckerna.

Sju sektioner företagsekonomi, två om marknadsföring och där några få böcker om försäljning. I min värld är försäljningen grunden för framgångsrika företag. Självfallet är ekonomi viktigt för företagens framgång. Men utan att det sker försäljning finns ingen intäkter och halva ekonomin är borta.

Är det så att de som arbetar med ekonomi läser mer böcker än vi som arbetar med försäljning? Är det fler som arbetar med ekonomi än försäljning? Var jag i fel bokhandel?

Jag skall forska lite närmare i bristen på böcker om försäljning. Vet du varför, dela med dig!

Tillsvidare känns det helt naturligt att starta en blogg om försäljning! Kanske blir material till en bok på sikt!

Välkommen till Försäljningsbloggen!

Del 2 Vi fortsätter jakten på säljböcker

Efter att besökt ytterligare bokhandlare är resultatet detsamma. Det finns mycket få böcker om försäljning. Och de jag har hittat har i de flesta fall funnits under sektionen marknadsföring. Är antalet köpare för litet för att böcker om försäljning ska ingå i sortimentet?

Utan att ha statistik tillhands är jag ganska säker på att det borde finnas fler säljare än marknadsförare i Sverige. Förhållandet borde vara det omvända – alltså några enstaka marknadsföringsböcker i försäljningssektionen!

Kort efter mina bokhandlarbesök skickade en bekant några länkar via webbokhandlare. Så det finns alltså böcker om försäljning? Ja, de finns uppenbarligen på nätet. Efter att ha gått igenom ett urval boksajter insåg jag följande:

Det fanns dubbelt så många titlar om marknadsföring som titlar om försäljning.

Innebär det att det finns så lite intresse för försäljningsböcker? Eller lyckas inte de som skriver böcker om sälj sälja dem?

Del 3 Varför är det ont om böcker om försäljning?

Vi har konstaterat bristen på försäljningsböcker i relation till hur många som arbetar med försäljning. Om alla de som arbetar med försäljning inte kan inhämta ny kunskap från böcker, var hittar de den då?

Utbildningssektorn har 10-20 gånger mer utbildningar inom försäljning än inom marknad. Detta faktum är intressant ur flera perspektiv.

Till att börja med är detta en högst rimlig balans utifrån nytta för företagens framgång. Även en rimlig balans jämfört med antalet anställda som arbetar med försäljning respektive marknad.

Att utbildningar har denna fördelning jämfört med fördelningen av böcker inom ämnet väcker dock ett antal frågor.

Läser vi som arbetar med försäljning mindre, är det svårt att erhålla kunskap inom försäljning via det skrivna ordet, är det bokbranschen som sätter hinder och tar in för lite böcker om försäljning?

Jag har inget svar på varför det skrivs så få böcker om försäljning jämfört med marknadsföring.

Har du?

Del 4 Det böjar dyka upp säljböcker

Det har hänt något! Ett återbesök i samma bokhandel som gjorde att jag först skrev om bristen på försäljningsböcker ledde till en positiv överraskning.

Antalet böcker om försäljning hade mångdubblats. Det fanns flera rader i hyllan och flera av promotionplatserna hade försäljningsböcker. Extra glädjande var att en stor andel av böckerna hade svenska författare.

Jag har tidigare skrivit om att olika tävlingar med temat Årets säljare får mer och mer plats i media. Andra tecken i tiden är att när en känd politiker uttalande sig nedlåtande om säljaryrket tvingades hon be om ursäkt mindre än en vecka efter uttalandet.

Förhoppningsvis är det en trend vi ser att försäljning börjar öka i betydelse. Att statusen på yrket sakta börjar höjas, så fler unga vill börja arbeta som säljare.

Vi är inte där ännu men det är glädjande med alla små tecken på att vi rör oss i rätt riktning!

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar