The Greatest Salesman in the World

Titeln syftar till en bok från 1968 skriven Og Mandino. Förutom att skriva böcker som såldes i över 50 miljoner exemplar sammanställde han 10 principer om försäljning.

  • Don’t pity yourself
  • Start each day with a target
  • Be friendly always
  • Always set an additional step than necessary
  • Be alert for each opportunity
  • Each problem has a positive side
  • Laugh in moment of hatred and anger
  • Concentrate on one thing
  • Be proud and satisfied
  • Examine the acts of the day at night

Principerna är nästan 50 år gamla, kan de fortfarande vara relevanta idag? Låt oss titta på dem en och en.

Don’t pity yourself
Att inte tycka synd om sig själv är i allra högsta grad en princip som gäller nu som då. Oavsett vad du sysslar med, fokusera istället på vad du kan göra för att skapa de resultat du vill.

Start each day with a target
Mål är nu precis som då grundläggande för framgång. Vet du inte vad du skall åstadkomma kan du inte lyckas.

Be friendly always
Att vara trevlig och artig skulle jag säga är helt tidlöst. Är du det kommer andra också att vara artiga och trevliga mot dig vilket kommer att ge dig energi.

Always set an additional step than necessary
Ingen plan överlever ett möte med verkligheten. Har du tänkt ett steg längre är du bättre förbered och på så vis ökar du dina chanser till framgång.

Be alert for each opportunity
Om du står och stirrar på dina utmaningar och inte lyfter blicken riskerar du att missa alla möjligheter som ständigt skapas runt omkring oss. Det som av många kallas tur är ofta förmåga att se möjligheter.

Each problem has a positive side
Att se problem som en möjlighet är en inställningsfråga. Med den inställningen kommer du garanterat att lösa fler problem.

Laugh in moment of hatred and anger
Låter du andra människor bestämma hur du skall må? Eller styr du hur du mår genom att skratta åt elaka saker? Valet är alltid ditt!

Concentrate on one thing
Att fokusera gällde då och är om möjligt ännu viktigare idag i takt med att världen bli mindre och de flesta av oss möter konkurrens från jordens alla hörn.

Be proud and satisfied
Man skall vara stolt och glad över vad man åstadkommit. Det ger energi och glädje som gör att man orkar skapa mer. Ordet satisfied blir på svenska nöjd. Synonymen tillfreds är något man skall undvika att vara. Var stolt och nöjd med det du åstadkommer, men sträva alltid efter att bli bättre.

Examine the acts of the day at night
Bestäm vad du skall göra. Gör det och därefter kan du ta en vila och utvärdera och ompröva.

Vi kan konstatera att trots att principerna är nästan 50 år gamla, är de i allra högsta grad relevanta idag. Vill man vara elak kan man säga att försäljning inte utvecklats på 50 år. Jag skulle säga att inom försäljning precis som de flesta andra områden har verktygen och metoderna utvecklats och förfinats men det finns många tidlösa principer som man behöver bemästra för att bli framgångsrik.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar