De tre största misstagen du kan gör när du skall göra en säljpresentation

En säljpresentation är oftast en mycket viktig del för att få affären. Därför är det självklart viktigt att som säljare göra sitt yttersta för att det blir en bra säljpresentation. Det finns en mängd saker att tänka på, framförallt finns det några fallgropar som kan sänka hela din presentation.

Precis som det finns det en mängd saker att tänka på finns det en mängd saker att undvika. Det finns dock några få saker som kan fälla din presentation på allvar. De tre vanligaste av dessa fallgroparna är:

Du är oförberedd

Det kan låta konstigt, det är ju så enkelt att förbereda sig. Jag skulle säga att trots det är detta det vanligaste misstaget. Det handlar om allt från att man har en övertro på sin egen förmåga och bara improviserar till att man inte prioriterar att sätta av tid för att förbereda sig ordentligt.

Sätt därför av tid inför din säljpresentation. Både för att planera vad du vill uppnå och hur du skall göra det. Ta fram din presentation, bestäm upplägg och träna.

Du har för mycket information

”Less in more” är ett uttryck som passar extra bra i presentationssammanhang. Att dränka sin publik i information är extra vanligt hos mindre erfarna presentatörer och ämnesexperter av olika slag. De tror helt enkelt att information säljer och övertygar. Det är oftast precis tvärtom, för mycket information tråkar ut publiken och dränker ditt budskap.

Se därför till att korta ner och bara ha med relevant och nödvändig information. I de fåtal fall det behövs mycket information, fundera på om den inte gör sig bättre som en bilaga som lämnas ut före eller efter presentationen.

Du läser upp din presentation

En säljpresentation skall framföras med passion, glöd, entusiasm och engagemang. Det tredje vanligaste missaaget är att man mer eller mindre läser upp sin presentation med en monoton röst. En del gör på detta sätt på grund av nervositet, andra för att de felaktigt tror att de framstår som mer seriösa om de är ”tråkiga” i sitt framförande. Ingen skulle kunna vara mer felaktigt. I bästa fall börjar publiken fundera på annat, i värsta fall somnar den.

Se därför till att tänka på din röst och ditt kroppsspråk så att de bidrar till en levande och engagerande säljpresentation.

Dela gärna artikeln!

Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist

Patrik hjälper sina kunder att skapa ökad försäljning och tillväxt, genom föreläsningar, utbildning och rådgivning. Han har en bakgrund med över 25 års erfarenhet som försäljningschef och VD för flera snabbväxande bolag.

Liknande artiklar