Misstagen du skall undvika om du gör en pitch

Pitchen är ett kritiskt moment vare sig den handlar om att få investerare eller sätta en riktigt stor affär. Små saker kan avgöra om det går din väg eller inte. Du behöver förbereda dig väl för att lyckas bra. Det gäller också att undvika onödiga misstag som minskar chansen till framgång.

Det finns en mängd små misstag som kan ställa till det. Det är samtidigt nästintill omöjligt att få allt perfekt. Det finns dock ett antal vanliga misstag du verkligen bör undvika. Här är några av dem:

Kommunicera komplext istället för enkelt

Prata till bönder på bönders vis finns det ett uttryck som heter. Bara för att du är väl insatt i ett område betyder det inte att alla förstår branschuttryck osv. Risken blir istället stor att de som lyssnar tappar intresset. Risken är att du dessutom får färre frågor då de flesta inte vill känna sig dumma. Är du verkligen kunnig inom ditt område kan du förklara det enkelt så att alla förstår.

Låter dig påverkas av jante

Vare sig du vill sälja eller få en investering behöver du sticka ut. Du vill att de skall välja dig och din lösning. Ett bra sätt att lyfta fram sig själv, sin produkt och sitt företag är att använda andras ord. Det kan vara citat, referenser, externa rapporter och så vidare. Är du en i mängden minskar chansen till affär.

Lyssnar för att svara och inte för att förstå

Alldeles för många lyssnar enbart för att kunna svara. Då missar du troligen varför du får frågan och hur du borde hantera den. Ta dig därför tid att lyssna och tänka efter innan du ger ett svar. Bättre att verkligen besvara ett mindre antal frågor än ge ryggmärgssvar på ett större antal frågor.

Inte ha koll på tiden

Personer som inte har koll på tiden i pitchsammanhang gör sig själva ett stort antal otjänster. Du framstår som respektlös med åhörarnas tid och du uppfattas som oplanerad och ostrukturerad. Troligen får du också stressa igenom vissa delar eller i värsta fall inte presentera allt.

Du är för kär i din produkt

Oavsett om du är entreprenör eller säljare är det bra och till och med nödvändigt att du är stolt över din produkt. Du behöver dock förstå att den för en kund eller investerare är sekundär. Det är vad din produkt kan lösa för kunden som är det viktiga. Var stolt över din produkt men fokusera på vad den skapar för kunden.

Du visar inte din personlighet (eller visar en dålig personlighet)

Oavsett om det gäller en mångmiljoninvestering eller ett inköp på 100-tals miljoner gör individer affärer med individer. Det finns alltid fler parametrar men är två leverantörer väldigt lika kan personligheten bli avgörande.

Du är oförberedd

Att ha en övertro på sin förmåga och inte träna är kanske ett av de vanligaste misstagen. Speciellt bland säljare som gör pitchar ofta så börjar man slarva mer och mer med träningen. En proffsidrottare tränar fortfarande på grunderna, samma saker gäller för en pitch. Träna på grundmomenten och inför större och viktiga pitchar bör man träna på hela upplägget.

Träna är dessutom något alla kan göra, det finna med andra ord inga ursäkter.

Genom att undvika ovanstående misstag ökar du kraftigt sannolikheten till affär. Vill du fördjupa dig i hur du lyckas med din pitch rekommenderas ”Pitch – Allt du behöver för en vinnande pitch”.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar