Sex saker att tänka på för en bra presentation

Att genomföra en bra presentation är viktigt i många sammanhang oavsett om det gäller att sälja något, få med sina medarbetare på något eller i något privat sammanhang.

Här kommer sex viktiga saker att tänka på för att göra en bra presentation.

Syftet

Varför skall du ha presentationen? Vad är det du vill uppnå med din presentation? Vill du sälja något eller vill du att publiken skall agera på något sätt? Se till att ha ett tydlig syfte med din presentation så att du kan lägga upp den på bästa sätt för att nå ditt syfte.

Publiken

Ju mer du vet om din publik desto bättre kan du anpassa din presentation för din publik. Du skulle inte genomföra din presentation på samma sätt för en grupp tonåringar som för en grupp höga chefer på ett internationellt bolag. I alla fall inte om du vill nå fram på bästa sätt med ditt budskap. Läs på om din målgrupp och ta reda på så mycket som möjligt om dem.

Framtoningen

Det är viktigt att du anpassar din framtoning utifrån din målgrupp för att få bästa effekt. Det handlar om allt från kroppsspråk, klädval, vokabulär osv. Allt för att på bästa möjliga sätt passa in hos din målgrupp. Självfallet skall du inte klä ut dig och göra om dig helt, utan snarare möta upp publiken. Brukar du i vanliga fall ha kostym och slips kan du ta av dig slipsen om du skall träffa en publik där ingen har kostym.

Innehållet

Planera och gå igenom innehållet i din presentation så att det passar målgruppen och samtidigt för fram ditt budskap. Har du koll på alla fakta? Behöver du visualisera på något sätt? Behöver du komplettera med en anekdot eller historia? Planer helt enkelt hur du ska framföra din presentation.

Avslutningen

Hur skall du avsluta din presentation? Skall du uppmana till handling eller vill du får till en diskussion? Se till att ha en tydlig plan för hur du avslutar. Skriv ned vad du skall säga så att du har en bra formulering.

Öva

Träna, träna och träna. För att lyckas med något oavsett vad det gäller är det kritiskt att träna. Samma ska gäller för att lyckas med presentationen.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar