Tio saker du skall göra om du vill förstöra din presentation

För att bli en framgångsrik och proffsig presentatör krävs träning och erfarenhet. Det finns dock en del grundregler för att bli bra på att presentera. Här kommer tio saker du absolut inte skall göra om du vill ha en lyckad presentation.

Läsa innantill
En presentatör som hela tiden står och läser innantill i sina anteckningar framstår både som osäker, okunnig och dessutom dåligt förberedd. Att då och då konsultera anteckningarna är naturligt vid en längre presentation. Se då till att göra det naturligt i samband med att du tar lite vatten eller byter bild i din presentation.

Inte ha ögonkontakt med publiken
Alltför många presentatörer tittar på allt annat på publiken. Detta trots att ögonkontakt är avgörande för att skapa kontakt mellan presentatören och åhörarna. Se därför till att hela tiden ha ögonkontakt med olika individer i publiken. Tänk på att försöka ha ögonkontakt med så många som möjligt och inte bara ett fåtal.

Klä dig fel
Grundregeln är att klä dig motsvarande den publiken du skall möta eller bättre. Skall du hålla ett fördrag på ett finansseminarium och kommer i ett par slitna blåjeans och en urtvättad t-shirt riskerar du att publiken inte tar dig på allvar och att presentation inte ger någon som helst effekt. Är du osäker på hur publiken kommer att vara klädd är det alltid bättre att vara lite mer välklädd. Om du kommer i kostym och slips och deltagarna bara har kavaj är det bättre än vice versa.

Ticks eller nervösa ovanor
Har du koll på vilka ovanor du har när du pratar? Om inte, filma dig själv eller fråga någon av dina kollegor. Nästan alla har ovanor som att snurra på pennor, säga humm titt som tätt etc. Alla dessa små saker riskerar att dra fokus från din presentation. Träna dig därför på att minska omfattningen av dem.

Vara oförbered
Att gå på ett föredrag och märka att presentatören inte är förbered utan improviserar genom hela presentationen kan vara en plåga. Oftast blir det ostrukturerat, ointressant och långtråkigt för deltagarna. Se därför till att träna ordentligt i förväg både på vad du skall säga, hur du skall säga och allt praktiskt runt omkring.

Vara stel som en pinne
Att stå i givakt, med armarna på exakt samma ställe under hela presentationen är ett utmärkt sätt att framstå som ointressant och tråkig. Rör på dig under presentationen, tänk på att jobba både i djupled och sidled . Använd armarna och ibland hela kroppen för att understryka viktiga saker i presentationen.

Läsa från dina PowerPoints
Att stå med ryggen mot publiken och titta på din PowerPoint är inte bara otrevligt, det ger ett oproffsigt och okunnigt intryck. Publiken kan själva läsa Powerpointen, så om det är bara det du gör behövs inte du. Se istället till att ställa din dator så att så att du kan kasta ett öga på den då och då samtidigt som du är vänd mot publiken. Träna också på din presentationen så att du kan den utan att behöva läsa innantill.

Prata för länge
Vissa människor bara mal på och pratar utan någon som helst koll på om publiken är intresserad eller inte. De flesta tappar koncentrationen mycket snabbare än man tror. Undersökningar indikerar på mellan 20-40 minuter. Se därför till att hålla dig kort eller jobba med olika typer av avbrott för att skapa intresse.

Tråka ut publiken
En intetsägande och tråkig presentation ger inga affärer. Träna därför på att framföra ditt budskap på ett engagerande och intressant sätt. Testa gärna på några kollegor innan för att se vad som fungerar bäst.

Dålig avslutning
Avslutningen är en av de saker publiken kommer ha starkast minne av efter din presentation. Att avsluta tråkigt, orkeslöst eller bara dåligt är ett säkert sätt att inte få nytta av din presentation. Bestäm istället hur du vill bli ihågkommen. Bygg upp din avslutning kring det och träna.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar