Säljare pratar mycket

”Men alla har alltid sagt att jag kommer bli en perfekt säljare för jag pratar så mycket. Alla har sagt det.”

Han var helt förstörd, nästan i upplösningstillstånd. Vi hade haft ett långt samtal om hans prestationer. Jag hade varit hans chef i bara ett par månader, det var tyvärr helt uppenbart att han inte skulle bli framgångrik om han fortsatte som nu.

Hans mest framstående egenskap var att han pratade oavbrutet. Det gjorde han med mig, med sina kollegor och med de potentiella kunderna.
Han var inte i närheten av att skapa några affärer, även om han var av den uppfattningen. Han pratade helt enkelt sönder alla möjligheter till en affär.
Han försökte för tredje gången, försökte få det till att jag hade fel för alla andra sade att han var perfekt som säljare. Hans omgivning hade uppenbarligen en snedvriden och felaktig bild av att säljare pratar mycket. En bra säljare pratar inte mer än någon annan, snarare något mindre. En bra säljare lyssnar, ställer frågor och säger sedan rätt saker.

En tid senare gick han vidare, till ett annat säljjobb. När jag sprang på honom nästan 10 år senare visade det sig att han hade fortsatt som säljare. Han pratade fortfarande för mycket, lyssnade för lite och de senaste åren hade han fortsatt hoppa runt mellan olika säljjobb.
Det är tråkigt att människor styr in sina barn eller bekanta på fel yrke baserat på en snedvriden uppfattning om vad som krävs för framgång.

Skall du bli framgångsrik som säljare gäller; ”Du har fått två öron och en mun, använd dem därefter!”

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar