Träna upp ditt affärsmannaskap

Affärsmannaskap handlar till mångt och mycket om att kunna skapa en attraktivt erbjudande som skapar nytta för både kunden och ditt företag. Det gör du genom att kombinera din kunskap om marknaden med kunskap om ditt eget företag.

Affärsmannaskap är en förmåga som går att träna upp. Här kommer några tips på hur du kan gå till väga för att träna upp ditt affärsmannaskap.

Börja hos dig själv

Ett första steg är att förstå hur ditt eget företag tjänar pengar, ditt företags affärsmodell. Vilka intäkter har ni och vilka kostnader har ni? Hur påverkar du företagets affär? Vilka marknadsutmaningar har ni? Varför prissätter ni som ni gör? Läs på årsredovisningen, prata med din chef eller er ekonomichef för att lära dig mer.

Förstå din kunds affär

Ställa frågor till din kund. Lär dig hur deras affär ser ut och diskutera med dem hur din lösning påverkar deras affär. Vad vinner de på att använda din lösning? Vad förlorar de på att inte använda den? Läs mer i ”Kundens behov är grunden för allt”.

Fundera på affärer generellt

När du är i en butik och handlar, fundera kring hur det företagets affär fungerar. Exempelvis varför har de satt det priset de satt? Jämför med en av deras konkurrenter, varför skiljer sig priset? Vad kan vara deras utmaningar i framtiden?

Fundera på hur allt hänger ihop

Nästa gång du tittar på ekonominyheterna, reflektera över vad saker egentligen betyder. Exempelvis hur påverkar sänkta räntor din ekonomi och ditt företag eller det omvända, vad händer om räntorna stiger? Behöver ni höja priset? Vad innebär det i så fall? Kommer kunderna förvänta sig ett lägre pris?

Slutligen

Att reflektera kring dessa frågor resulterar i att du gradvis ökar din förståelse för affärstänket. Det ger som resultat att du lättare kan hantera utmaningar i affärerna. Exempelvis prisförhandlingar och hur du skapar större nytta för dina kunder. Genom att löpande träna affärsmannaskap kommer du helt enkelt att öka din försäljning och vinst.

 

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar