Delegering gör att alla utvecklas

Delegering är ett smart sätt för ledare att utveckla sina medarbetare, samtidigt som de frigör tid och ger sig själva möjlighet att växa och utvecklas. Delegering är med andra ord något som du som ledare skall se till att använda dig flitigt av.

För att vara framgångsrik med delegering är det ett antal enkla steg man behöver genomföra. Annars är risken stor att delegeringen misslyckas, resultaten uteblir och man drar sig för att delegera mer.

Följande fem delar skall finnas med i varje framgångsrik delegering:
Välj

Delegering börjar med att välja ut uppgifter som passar att delegera. Långt ifrån alla uppgifter passar nämligen att delegera och en del uppgifter skall absolut inte delegeras. De uppgifter som lämpar sig för delegering är uppgifter du gör ofta och på liknande sätt varje gång. Ett bra sätt att testa är att se om du kan beskriva uppgiften och hur den skall genomföras på bästa möjliga sätt.

Förenkla

När du skall genomföra delegering en uppgift är det ett utmärkt tillfälle att se om den går att förenkla. Går den att minska i omfattning, kan ett moment automatiseras eller kanske till och med plockas bort helt. Anledningen är helt enkelt att en enklare uppgift är enklare att delegera.

Dokumentera

Delegeringen kommer inte lyckas om du bara muntligt går igenom vad som skall göras. Uppgiften måste dokumenteras, där du som delegerar ansvarar för att den dokumenteras korrekt. Du kan dokumentera uppgiften själv eller tillsammans med den som skall göra det, bara den dokumenteras. Det gör att delegeringen går snabbare och samtidigt ökar sannolikheten att den genomförs med samma kvalité som tidigare.

Överlämningen

När det är dags att på allvar lämna över uppgiften, låt det ta lite tid, det sparar du in längre fram i färre fel och färre frågor. En bra överlämning kan många gånger innebära att göra uppgiften tillsammans. Tänk på att uppmuntra den du delegerar till att ställa frågor.

Följ upp

För att delegeringen skall ge resultat och fungera långsiktigt är uppföljning A och O. Passa på att boka första uppföljningen redan i samband med överlämningen. Att följa upp och utvärdera är kritiskt för att säkerställa en väl genomförd delegering. Uppföljningen är också ett perfekt sätt att lära dig så att du genomför delegeringen ännu bättre nästa gång.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar