Fem viktiga saker att tänka på som ledare

Du är en del av företaget
När du blev chef och ledare slutade du att bara vara anställd. Du är nu på ett tydligare sätt en del av företaget. Du måste alltid sätta företagets bästa före dig själv. Du måste också stå bakom de som företaget står bakom. Helt enkelt personifiera företaget. Du kommer från tid till annan också att behöva genomföra saker för företagets bästa som kan vara jobbigt, exempelvis uppsägningar och liknande. Därför är det viktigt som ledare att verkligen tro på och känna sig hemma med allt som företaget är.

Du måste agera
Ledare måste få saker att hända. Det innebär att du måsta agera, en ledare som är passiv kan göra en hel grupp eller i värsta fall ett helt företag passivt. Du kommer att ha krav på dig både uppifrån och nedifrån att det ska hända saker. Agera och se till att andra agerar!

Du måste bidra till motivation
Många tror att ledare ska motivera medarbetarna. Motivation kommer inifrån och kan inte fås av någon annan. Som ledare ska du skapa bästa möjliga förutsättningar för att medarbetarna ska känna motivation. Det handlar om tydliga syften och mål med arbetet, skapa delaktighet, vara öppen och ärlig, för att ta några exempel.

Du måste vara ett föredöme
Ledare är alltid iakttagna. Allt du gör bedöms och analyseras. Ditt agerande ger större effekt än vad du säger. Tänk därför på att agera alltid på ett sätt som du kan stå för. Var medveten om hur du agerar och träna dig på att alltid agera i linje med vad du och företaget säger att de anställda ska göra.

Du vinner på att vara personlig
En ledare vinner på att inte vara exakt som alla andra. En ledare bör och ska sticka ut lite. Det ger uppmärksamhet och gynnar dig och ditt företag. Hur du sticker ut kan variera men se till att hitta din stil och inte vara som alla andra.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar