Fyra enkla tips för att lyckas med din säljpresentation

Vill du lyckas med din säljpresentation? Att presentera är en konst som kräver kunskap och framförallt träning. Att göra en säljpresentation är om möjligt ännu mer krävande. Samtidigt kan säljpresentationen vara ett helt avgörande moment för att lyckas med dina affärer.

Det går dock med relativt enkla sätt att kraftig förbättra sin presentation. Här kommer fyra tips på hur du enkelt lyckas mycket bättre med din säljpresentation.

Inledningen sätter scenen

Lyckas du med att göra ett bra första intryck och bygga förtroende i början av din presentation kommer resultatet att bli mycket bättre. Det finns en modell som säger att de första 15% av en presentation avgör 85% av resultatet. Lägg därför alltid fokus på att göra en bra inledning på din säljpresentation.

Engagera publiken

Det är i mångt och mycket du som bestämmer om du vill ha en engagerad publik eller inte. Det händer att man har otur och bli ställd framför en totalt ointresserad publik. Även då är det du som avgör om du kan får dem engagerade. Det handlar alltid om hur förberedd du är och hur hårt du anstränger dig.

Inledningen sätter scenen som vi pratat om innan, men engagemang skapas också genom om att ställa frågor. Ett enkelt tips för att få publiken att ställa fler frågor är att du ställer en fråga till dem under de två första minuterna under din presentation. På så sätt visar att du vill ha en dialog och får därför fler frågor under presentationen.

Gå på avslut

Kunden kommer aldrig att be att få köpa något. Du skall därför alltid avsluta din presentation med att du frågar om ordern. Hur du ställer frågan kan variera beroende på formen av säljpresentation. Vill du göra affärer måste du be om affären. Vill du läsa mer om hur du får kunden att ta beslut rekommenderas ”Hjälp kunden att komma till beslut”.

Träna

Slutligen något basalt men så effektivt. Träna, träna och träna ännu mer. Det gäller med i princip allt i livet och absolut när det gäller säljpresentationer. Ingen vaknar upp på morgonen och går helt oförberedd och gör en strålande presentation. Hoppar du över träningen blir det aldrig riktigt bra. Tränar du och förbereder dig kan du lätt ta dina presentationer till nya höjder.

Dela gärna artikeln!

Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist

Patrik hjälper sina kunder att skapa ökad försäljning och tillväxt, genom föreläsningar, utbildning och rådgivning. Han har en bakgrund med över 25 års erfarenhet som försäljningschef och VD för flera snabbväxande bolag.

Liknande artiklar