Låt kunderna sälja

Nöjda kunder är den största tillgången för ett företag. Du arbetar säkert hårt för att dina kunder skall vara nöjda och köpa mer, men har du någonsin frågat dem om de kan hjälpa dig att sälja? Om du inte har gjort det, kan det bli den mest lönsamma fråga du ställt. Att låt kunderna sälja är i grunden inget revolutionerande, men jag är av uppfattningen att för få företag gör det löpande och strukturerat.

Här är några förslag på hur du kan ta hjälp av dina kunder i säljarbetet.

”Testimonial”

Be att få citera dina kunder när de sagt bra saker om dig, exempelvis ”AB har alltid snabb leverans”. Dessa citat kan du sedan använda i din marknadsföring, dina presentationer och i ditt försäljningsmaterial. Jag tycker personligen att en hemsida med citat från kunder är betydligt mer trovärdig än där samma sak är skrivet rakt upp och ned.

Referenscase

Ett av de bästa sätten att beskriva sin produkt och samtidigt påvisa hur andra använt den är referenscase. Du presenterar din kunds problem och hur din produkt löste det. Ett bra kundcase bör innehålla kundens problem, hur du löste det och resultatet. Vad gäller resultaten är det bra med ett antal nyckeltal som påvisar affärsnyttan. Det stärker caset ytterligare. När det presenteras i kundcaseform ökar också trovärdigheten i att du kan leverera det du säger och inte bara har en fin presentation. Används precis som testimonials i marknadsföring, kundmöten, hemsida mm.

Referenskunder

Skapa en lista med referenskunder. Dessa kan du sedan använda som referenser i exempelvis upphandlingar. Du kan även få en potentiell ny kund att känna sig trygg. Få saker slår att få prata med en befintlig kund och höra hur de uppfattar dig, ditt företag och din produkt. I grunden är det vad If har gjort genom att ge numret till ett antal av sina kunder.

Tips på nya kunder

Fråga dina kunder om de kan tipsa om andra som har behov av dina produkter. Tack vare att du kan hänvisa till din befintliga kund ökar sannolikheten att få till i första hand mötet men även i slutändan en försäljning.

Exempel: Om du driver ett café, ta för vana att fråga alla dina kunder var de arbetar. Ta reda på om deras företag beställer mackor och fråga vem som ansvarar för beställningen. Du har nu en potentiell kund att bearbeta.

Ytterligare ett exempel: Ge alla kunder en liten present om de delar på Facebook att de besökt ditt cafe. Då ser en del av deras bekanta det och du kan få fler besökare.

Visa vad dina kunder köper

”Andra kunder som köpt denna har också köpt…” – De flesta stora e-handelssajter visar i samband med köp även andra produkter som köpts av de som valt samma produkt som du. Vill du ha mer inspiration hur du kan visa vad andra köpt kan du läsa ”Bästsäljare!”.

Låt kunderna sälja kan enkelt bidra till ökad försäljning. Det viktiga är att det är du som behöver initiera det genom att be dem hjälpa dig. Använd dig av tipsen ovan eller kom på egna metoder.

Hur tänker du låta du dina kunder sälja åt dig?

 

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar