Ge positiv feedback

Ett sätt att hjälpa andra att utvecklas är att ge feedback. Många tycker att det är lika jobbigt att ge feedback som att få feedback. Många ser konstruktiv feedback mer som kritik och hamnar i försvarsställning. Ett enkelt sätt att komma förbi detta är att börja med att enbart ge positiv feedback.

Men om jag bara ger någon positiv feedback, hur skall det hjälpa någon att utvecklas? Då får de ju inte höra vad de borde bli bättre på. Om du istället tänker att du skall fokusera på att hjälpa dem göra ännu mer av det de gör bra, så blir tanken med enbart positiv feedback lättare att förstå. Låt oss ta ett exempel:

Fortsätt med detta!

I slutet av förra året blinkade Twitter-appen på min telefon. Någon hade svarat på en av mina tweets om Forsaljningschefen.se. Jag kunde läsa följande:

@PatrikNordkvist fortsätt med detta! forsaljningschefen.se #magiskt Jonas Andersson@jonasirieone

Noteras skall att jag inte känner Jonas personligen, vi följer endast varandra på Twitter. Personligen var det dock mer positivt än om till exempel min chef hade givit mig samma feedback.

Effekten av positiv feedback

Vad hände när jag fick denna tweet? Jag blev glad och kände mig nöjd. Jag svarade Jonas och tackade så troligen fick han lite positiv energi.

Dessutom fick jag ett kvitto på att bloggen och mina artiklar där är bra och uppskattade. Det leder till att jag fortsätter och troligtvis lägger ännu mer tid på det.

Att få positivt feedback ger energi, det skapar en enorm kraft att vilja göra mer av samma sak. Här tror jag att vi fortfarande fungerar precis som när vi var små. När vi fick beröm, leende föräldrar och så vidare ville vi göra mer av det vi precis gjort.

Positiv feedback uppmuntrar de beteenden som beröms. Men konstruktiv kritik då? Det är absolut inget fel att ge konstruktiv kritik, jag är en stor förespråkare av det. Dock ser jag att många inte ger feedback alls och då missar man all utveckling.

Jag ser också att positivt feedback i grunden är enklare och faller oss mer naturligt om vi bara kommer ihåg att ge den. Vi fortsätter med exempel från barndomen:

När ett lite barn försöker lära sig gå får barnet enormt mycket positivt feedback kring varje framsteg. Handklappning, leenden och glada tillrop. Barnet försöker om och om igen trots att det trillar.

Jag har dock aldrig sett någon ge barnet konstruktiv kritik när det inte klarar av att gå. Ingen lyfter upp barnet och förklarar att nu blev det fel, jag tycker du borde göra så här. Vill du lära dig bli bättre på att ta emot feedback skall du läsa ”Lär dig ta emot feedback – Öka dina resultat”.

Börja med att ge positiv feedback

De flesta av oss får betydligt mindre positiv feedback som vuxna än som barn, vilket är dumt. Kan vi ge varandra mer positiv feedback skulle många prestera bättre och försäljningen skulle öka för alla oss som jobbar med sälj.

Tänk på att det inte bara behöver vara ledare som skall ge positiv feedback utan det är lika viktigt, om inte viktigare, att ge det kollegor emellan.

Vem skall du ge positiv feedback idag?

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar