Sluta att bara maila, presentera din offert istället

Offerten är äntligen färdig, pdf:a eller ladda upp i ditt offertverktyg och skicka. Klart! Då kan du sätta igång med nästa uppgift.
Vad hände där? Du har jobbat hårt för att få träffa kunden på ett första möte, ring och följt upp, haft flera möten, ställt frågor, undersökt om ni kan leverera det kunden behöver och sedan lagt tid på att ta fram en offert. Efter allt detta väljer du att skicka offerten via mail eller i bästa fall något offertverktyg där du kan spåra den.

Säljer du något väldigt enkelt och något som har ett lågt pris kan du bortse från detta, troligen skickar du inga offerter utan gör avslut direkt på mötet eller över telefon.
Säljer du något mer komplext och något som har ett lite högre värde skall du tänka efter. Skickar du dina offerter eller presenterar du dem?

Presenterar du dem kan du sluta läsa denna artikel och istället läsa ”Checklistan för en säljande offert”.

Skickar du dina offerter kan du fundera en stund på vad du förlorar genom att göra det?

Har du tänkt efter vad du förlorar?

Exempel på vad du förlorar på genom att inte presentera din offert:

  • En chans att kommunicera med kunden kring offerten och affären
  • Att få se och höra kundens reaktion på din lösning
  • Att få se och höra kundens reaktion på ditt pris
  • Direkt kunna svara på eller ta vidare eventuella frågor och oklarheter
  • Att direkt kunna stänga affären genom att göra ett avslutsförsök
  • Fyll på med saker du kom på utöver dessa.

Kort sagt, att inte presentera gör att du går miste om en mängd fördelar.

Nu hoppas jag att du är med på att du skall presentera din offert. Hur du presenterar den på bästa sätt varierar. Är det en omfattande offert som involverar mycket pengar skulle jag försöka få till ett personligt möte för att presentera offerten. I de fall det är en mindre offert är mail troligen kostnadseffektivt, men fundera på om det verkligen ens behövs en offert då. Förslag är att istället få presentera offerten vid ett kort samtal med kunden. Det tar väldigt lite extra tid samtidigt som det ökar sannolikheten att få affären.

Sammanfattningsvis: Presentera dina offerter, sedan kan du maila över dem.

Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist

Patrik hjälper sina kunder att skapa ökad försäljning och tillväxt, genom föreläsningar, utbildning och rådgivning. Han har en bakgrund med över 25 års erfarenhet som försäljningschef och VD för flera snabbväxande bolag.

Några av våra utbildningar

Fler ämnen på bloggen

Vill ni sälja mer?

Lämna dina uppgifter eller ring på 0790-10 22 00 så tar vi ett samtal om hur vi kan hjälpa dig, ditt team och ditt företag att öka sin försäljning och tillväxt.