”Spela där bollen ligger”

Alla föds med olika förutsättningar. Vi som har turen att ha fötts i ett i-land har enorma fördelar mot de som är födda i ett u-land. Trots detta tenderar så många att lägga tid på att jämföra sig med andra och yttra frasen ”Om bara jag hade haft det, så”.

Att lägga tid på att fundera på vad som kunde ha varit istället för att se till att det blir så är bara slöseri med din tid

Det är inte så viktigt var vi är, däremot i vilken riktning vi rör oss.

– Johann Wolfgang von Goethe –

En av de absolut bästa säljare jag har haft förmånen att arbeta med brukade säga ”spela där bollen ligger” när någon gnällde över otur, omständigheter eller liknande.

Han besitter många egenskaper som gör honom till en otroligt skicklig säljare. Att se möjligheter är en sak som har fått honom att gå längre än andra. Under tiden vi var på samma företag tog han över ansvaret för en kund där hans företrädare fått ganska lite att hända. Hans företrädare hade alltid haft någon ursäkt till varför det inte hänt något hos kunden. Det var en viktig och förvisso stor kund. Det hände dock inget nytt utan vi sålde det vi alltid hade gjort. Om något såg vi snarare ett minskat samarbete med kunden.

I samband med bytet av kundansvarig till den nya säljaren försvann alla ursäkterna. De samtal och mail som tidigare tagits upp med ursäkter byttes mot enkla uppdateringar om aktiviteter som skedde.

Under en tid vad det ingen egentlig skillnad på resultatet. Det var dock en stor skillnad för mig mentalt att arbeta med en person som inte sög energi med ursäkter och försvarstal utan istället lade sin tid på att göra saker med kunden.

Sedan började det komma allt fler små framgångar hos kunden. Ett nytt projekt, ett förlängt uppdrag och en lyckad prishöjning. Efter ytterligare en tid kom ett mycket stort projekt, ett projekt som alltid klassats som ”helt omöjligt med den kunden” av företrädaren. Det ledde till ett mycket bättre och djupare samarbete och inte minst kraftigt ökad omsättning.

Båda personerna hade i grunden samma förutsättningar, erfarenhet, kunskaper, utbildning och annat som gick att kvantifiera. En sak skilde dem åt ordentligt. En av dem fokuserade på att få saker att hända, den andra fokuserade på att försvara sig och berätta varför saker inte hände.

Vill du bli framgångsrik, lägg mindre tid på att fundera på ursäkter och förklaringar och mer tid på att börja göra det som krävs för att du skall nå dit du vill!

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar