Google Alerts: Smarta användningssätt för säljare

Sedan AI blev vanligt har fler och fler börjat förstå hur automatisering kan förändra säljarbetet. Automatisering är dock inget nytt, och det finns många program tillgängliga för oss som arbetar med försäljning. Ett enkelt men smart verktyg som har funnits i flera år är Google Alerts, ett automatiseringsverktyg som kan göra dig mer produktiv i ditt säljarbete.

I den här artikeln tittar vi närmare på Google Alerts och många smarta sätt att använda funktionen för att generera potentiella kunder, prospektering och marknadsföring.

Vad är Google Alerts?

Google Alerts är en funktion från Google som automatiskt hjälper dig att bevaka vad som händer på nätet. Du kan använda den för att automatisera en mängd olika uppgifter, till exempel prospektering, generering av potentiella kunder och marknadsföring.

Funktionen är kostnadsfri och det enda som krävs är ett Google-konto. Det är med andra ord enkelt att börja använda funktionen jämfört med många andra automatiseringsprogram.

Hur man ställer in Google Alerts:

Om du redan är en Alert-användare kan du hoppa över installationsinstruktionerna och scrolla ner till tipsen om hur du använder Google Alerts.

Om du är ny kan du börja här. Detta tar dig till en sida där du kan skapa en varning om allt som intresserar dig. Sedan, när Google hittar nytt innehåll som innehåller dessa nyckelord, får du ett e-postmeddelande med en lista med artiklar från webben, nyheter, diskussioner eller bloggar.

Ange helt enkelt ditt ämne eller sökord, till exempel ”Försäljningstips”.

Du får en Alert-förhandsvisning. Titta på resultaten för att se om du får något användbart med dessa sökord. Om det är bra, gå till nästa steg. Om inte, prova nya sökord.

Ställ in dina varningsalternativ. Klicka på rullgardinsmenyn ”Visa alternativ”.

Hur ofta: Ställ in på ”Som det händer”, högst en gång om dagen eller högst en gång i veckan. Frekvensen beror på syftet med varningen.

Källor: Om du inte har ett specifikt syfte som vi beskriver nedan, kan du låta det vara inställt på ”Automatisk”. Tveka inte att prova olika inställningar om du inte får tillräckligt med resultat.

Språk: Välj det som passar dig.

Område: Återigen beror detta på syftet med varningen. Rullgardinsmenyn innehåller en lista över länder.

Hur många: Ställ in på ”Endast de bästa resultaten” eller ”Alla resultat”.

Standardinställningen är bara de bästa, men det kan finnas fall där du vill ha alla resultat.

Ange din e-postadress och tryck på knappen ”Skapa varning”. Men jag rekommenderar att du konfigurerar och använder ett Gmail-konto. Du kommer att skapa många varningar och det är lättare att hantera, spåra och redigera om du bara använder ett enda Gmail-konto.

Använda Google Alerts inom försäljning och marknadsföring

Allt du söker efter på Google kan du nu göra till varningar och på så sätt automatisera. Exempelvis googlar troligen dina kunder, konkurrenter eller branschnyheter regelbundet. Genom att skapa en varning för dessa slipper du komma ihåg att göra det och blir informerad så fort något nytt dyker upp. Följande varningar är bra att börja med:

Ditt och företagets varumärke

Börja med att sätta upp en varning med ditt respektive företagets namn. På så vis kan du hålla koll på om någon nämner dig eller företaget på nätet. Detta möjliggör för dig att agera oavsett om det skrivs bra eller dåliga saker om er.

Dina kunder

Att lägga till bevakningar på dina befintliga kunder, i alla fall de stora, gör att du håller dig uppdaterad om vad som händer hos dem. Du kan proaktivt kontakta dem om varningen innehåller information som är relevant för din affär med dem.

Dina konkurrenter

Genom att lägga till en varning på dina viktigaste konkurrenter får du koll på vad de gör och kan snabbt agera om så skulle behövas. Även om du inte kan påverka vad de gör ger en varning dig möjligheten att inte bli överraskad av information hos kunden utan kommer förberedd.

Fler exempel på alerts för försäljning och marknadsföring

Prospektering: Skapa en varning för relevanta sökord som representerar dina potentiella kunder och målmarknad.

Branschnyheter: Håll dig informerad om de senaste trenderna och nyheterna inom din bransch genom att skapa varningar för relevanta nyckelord.

Produktnyheter: Få uppdateringar om nya produkter eller funktioner inom din bransch genom att ställa in varningar för produktrelaterade sökord.

Evenemang och konferenser: Skapa varningar för branschrelaterade evenemang och konferenser för att hålla dig informerad om viktiga möjligheter att delta eller nätverka.

Recensioner: Följ vad som sägs om ditt företag och dina produkter genom att skapa varningar för recensioner och feedback.

Influencers: Håll koll på influencer-marknaden genom att skapa varningar för kända namn inom din bransch.

Nya anställningar: Håll koll på när nyckelpersoner inom din målgrupps företag byter jobb genom att skapa varningar för deras namn.

Följ dina konkurrenters kunder: Skapa varningar för dina konkurrenters kunder för att identifiera möjligheter till övergång eller utökade affärer.

Affärsutveckling: Skapa varningar för termer som ”partnerskap” eller ”samarbete” för att hitta möjliga partnerskapsmöjligheter.

Nyheter om teknologier: Om du säljer tekniska produkter eller tjänster, ställ in varningar för nyckelteknologier för att få uppdateringar om tekniska framsteg.

Slutligen

Genom att använda Google Alerts på några av dessa sätt kan du automatisera och effektivisera vissa moment i ditt säljarbete på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt. Precis som med all automatisering behöver den underhållas regelbundet. Kom därför ihåg att regelbundet justera dina varningar för att få de mest relevanta resultaten.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik är expert på försäljning, säljledning och affärsutveckling. Han har hjälpt hundratals företag att öka sin försäljning genom rådgivning och säljträning. Med över 30 års erfarenhet som säljare, försäljningschef och VD vet han vad som krävs för att skapa tillväxt – på riktigt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar