Hur du skapar en fantastisk hisspresentation

En hisspresentation har du nytta av vid ett stort antal tillfällen. För att skapa en fantastisk presentation behöver du troligtvis testa ett par olika varianter innan du hittar den rätta.
Nedan steg hjälper dig att lyckas med att skapa en fantastisk hisspresentation för just dig.

1. Vad är ditt mål?
Först måste du ha klart för dig vad som är målet med just din hisspresentation. Är det att sälja in din nya produkt, att få ett visitkort för vidare kontakt, att få igång en dialog etc.
En hisspresentation passar inte till alla syften, därför är det viktigt att veta vad du vill uppnå. Har du flera mål skriver du flera olika presentationer.

2. Berätta vad du gör
Först behöver du berätta vad du och/eller ditt företag gör. Vad löser ni för problem och för vem?
Fokusera på vad som verkligen utmärker er, exempelvis hur brukar era kunder beskriva er.
Försök få till en bra berättelse som som ger en bra känsla, istället att rabbla fakta eller floskler. Människor tenderar att glömma exakt vad som sagts men minns vilken känsla de fick av orden. Testa gärna denna del på kollegor för att se vad som fungerar bäst.

3. Presentera dina USP
USP står för Unique Selling Proposition, dvs de saker som gör att ni står ut från den stora massan. Även om du har gjort en säljande beskrivning finns det garanterat ett stort antal andra företag som gör mer eller mindre samma sak. Därför behöver du sticka ut och visa på vad som gör er unika.
Här passar det bra att vara saklig, underbygg gärna med verifierbar fakta, kundcitat etc.

4. Skapa engagemang
Direkt efter att du presenterat dina USP behöver du engagera mottagaren. Bästa sättet att skapa engagemang och intresse är att ställa en fråga. Det leder per automatik till dialog, du får den andra personen att fundera kring det du sagt och du får ett kvitto på om hon har förstått.

5. Skapa en helhet
Nu gäller det att få ihop alla delarna. Korta ner, förfina och testa formuleringarna. Hänger allt ihop? Flyter det bra tillsammans? Tar det 20-30 sekunder att säga?
Du får troligen arbeta igenom presentatioen ett par gånger för att få den att kännas riktigt bra.

6. Öva, öva och öva mer
Sista steget för att skapa en fantastisk hisspresentation är att öva och öva mer. Lär dig den utantill så du kan fokusera på framförandet och inte vad du skall säga. Öva på att säga den så det låter just fantastiskt. Öva på att framföra den för olika personer så du får den att låta just fantastisk.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist

Patrik hjälper sina kunder att skapa ökad försäljning och tillväxt, genom föreläsningar, utbildning och rådgivning. Han har en bakgrund med över 25 års erfarenhet som försäljningschef och VD för flera snabbväxande bolag.

Några av våra utbildningar

Fler ämnen på bloggen

Vill ni sälja mer?

Lämna dina uppgifter eller ring på 0790-10 22 00 så tar vi ett samtal om hur vi kan hjälpa dig, ditt team och ditt företag att öka sin försäljning och tillväxt.