Hur du skapar en fantastisk hisspresentation

En hisspresentation har du nytta av vid ett stort antal tillfällen. Allt från kundmötet, din LinkedIn profil eller på nästa resa i hissen. För att skapa en fantastisk presentation behöver du troligtvis testa ett par olika varianter innan du hittar den rätta.

Att ta fram en bra hisspresentation kräver lite arbete och ofta att testa sig fram under en perod. Nedan steg hjälper dig att lyckas med att skapa en fantastisk hisspresentation för just dig.

1. Vad är ditt mål?

Först måste du ha klart för dig vad som är målet med just din hisspresentation. Är det att sälja in din nya produkt, att få ett visitkort för vidare kontakt, att få igång en dialog etc.
En hisspresentation passar inte till alla syften, därför är det viktigt att veta vad du vill uppnå. Har du flera mål skriver du flera olika presentationer.

2. Berätta vad du gör

Först behöver du berätta vad du och/eller ditt företag gör. Vad löser ni för problem och för vem?
Fokusera på vad som verkligen utmärker er, exempelvis hur brukar era kunder beskriva er.
Försök få till en bra berättelse som som ger en bra känsla, istället att rabbla fakta eller floskler. Människor tenderar att glömma exakt vad som sagts men minns vilken känsla de fick av orden. Testa gärna denna del på kollegor för att se vad som fungerar bäst för att göra en fantastisk hisspresentation. .

3. Presentera dina USP

USP står för Unique Selling Proposition, dvs de saker som gör att ni står ut från den stora massan. Även om du har gjort en säljande beskrivning finns det garanterat ett stort antal andra företag som gör mer eller mindre samma sak. Därför behöver du sticka ut och visa på vad som gör er unika.
Här passar det bra att vara saklig, underbygg gärna med verifierbar fakta, kundcitat etc. Läs mer ”Pitch – Allt du behöver för en vinnande pitch”.

4. Skapa engagemang

Direkt efter att du presenterat dina USP behöver du engagera mottagaren. Bästa sättet att skapa engagemang och intresse är att ställa en fråga. Det leder per automatik till dialog, du får den andra personen att fundera kring det du sagt och du får ett kvitto på om hon har förstått. Genom engagemang skapar du en fantastisk hisspresentation.

5. Skapa en helhet

Nu gäller det att få ihop alla delarna. Korta ner, förfina och testa formuleringarna. Hänger allt ihop? Flyter det bra tillsammans? Tar det 20-30 sekunder att säga?
Du får troligen arbeta igenom presentatioen ett par gånger för att få den att kännas riktigt bra.

6. Öva, öva och öva mer på din fantastiska hisspresentation

Sista steget för att skapa en fantastisk hisspresentation är att öva och öva mer. Lär dig den utantill så du kan fokusera på framförandet och inte vad du skall säga. Öva på att säga den så det låter just fantastiskt. Öva på att framföra den för olika personer så du får den att låta just fantastisk. Vill du ha fler tips om din hisspresentation skall du läsa ”10 tips för att göra din hisspresentation perfekt”.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar