Lyckas med din presentation – Träna, träna, träna

Det finns ingen som är född till att presentera säljande. Vi kan ha erhållit egenskaper som gör att vi har lättare eller svårare att bli duktiga på att genomföra presentationer. Det som avgör är dock träning. Även om du har alla egenskaper och aldrig tränar kommer du i bästa fall att var medioker på att göra säljande presentationer. Tränar du hårt och mycket spelar dina egenskaper mindre roll, du kan bli grym på att genomföra presentationer.

Här är fyra tips på hur du kan träna inför din presentation:

Framför spegeln

Det klassiska knepet att träna är att göra det framför spegeln. Förutom att du tränar på själva framförandet och vad du skall säga ser du också ditt kroppsspråk. Du ser direkt hur du ter dig framför publiken. Titta på saker som till exempel dina ansiktsuttryck, dina gester, hur du rör dig på golvet.

Spela in din presentation

Den moderna varianten av spegeln är att spela in din presentation med exempelvis kameran i din mobil eller en webcam. Fördelen är att du kan titta på det i lugn och ro efteråt och göra anteckningar om vad som kan bli bättre. Du kan också lätt jämföra flera olika varianter av framförande om du är osäker. Det tar lite längre tid än spegeln och ger heller inte direkt ”feedback”

Läs mer om hur du lyckas med presentationer i ”Fyra enkla tips för att lyckas med din säljpresentation”.

Högläsning

För att finslipa formuleringar och din röst kan de många gånger räcka med att skriva ned ett manus med dina viktigaste punkter och öva på det. Det gör att du kan prova vad som känns bäst. Samtidigt lär du dig den utantill.

Öva inför andra

Om det är extra viktigt kan det vara värt att öva inför andra, exempelvis dina kollegor. Om det är en stor kund kan man ibland till och med över tillsammans med kontaktpersonen hos kunden. Du får på detta sätt feedback och andra åsikter för att göra din presentation perfekt.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar