Skapa affärer genom att underhålla dina relationer

Du kan vinna mycket på att underhålla dina relationer. Många säger att de är bra på relationer och lägger tid på att utveckla sitt nätverk. Samtidigt får många eller till och med majoriteten liten eller ingen utväxling när det kommer till affärer från sitt nätverk. Att lägga tid och kraft på något sådant är ingen bra strategi om du vill lyckas med företagande och affärer. Det finns dock sätt att utveckla dina relationer och samtidigt skapa affärer.

Ordet relationsförsäljning består av två ord – relation och försäljning. Detta är grunden till att lyckas. Du skall arbeta med att bygga samt underhålla relationer och du skall sälja. Att enbart skapa relationer rekommenderas att du gör utanför arbetslivet. Är du enbart ut efter att sälja skall du välja en annan metodik än relationsförsäljning.

Var långsiktigt

Att arbeta med relationer kräver långsiktighet och uthållighet. Ett möte är början på relationen men skapar ytterst sällan några affärer. Nyckeln till lyckad relationsförsäljning är att just ha en relation över lång tid. Det har i grunden aldrig varit så enkelt att underhålla många relationer helt oberoende av plats. Samtidigt blir det lätt komplext om du inte har en plan och en tanke.

Skapa struktur

Du kan inte ha alla relationer i huvudet, du behöver skapa struktur och använda ett system. Anledningen är att din hjärna begränsar dig. Dunbars tal är en kognitiv begränsning för det antal individer en människa kan upprätthålla och underhålla stabila sociala relationer med. Man brukar säga att man kan ha 150 aktiva relationer. Skall du lyckas med relationsförsäljning räcker det ytterst sällan med 150 relationer. Du behöver ha betydligt fler relationer för att lyckas.

Här behöver du alltså ta hjälp av tekniken, exempelvis ett CRM-system, och helt enkelt göra noteringar och dokumentera en del av informationen kring dina relationer. På det sättet kan du ha ca 150 aktiva och djupare relationer samtidigt, men ha betydligt fler som du kan hålla kontakten med. På detta sätt kan du röra dig mellan dina relationer utifrån deras och dina behov, tid och möjligheter att underhålla relationen.

Håll kontakten

En person som du inte håller kontakten med kommer till slut att glömma bort dig. Dina relationer har samma begränsning som du, cirka 150 relationer. Hör de aldrig av dig kommer du sakta att försvinna från deras medvetande. Då minskar sannolikheten att de tänker på dig när de har behov av dina tjänster eller springer på någon annan som har behov av dina tjänster.

Hålla kontakten kan du göra på så många sätt, här är några exempel på hur man håller kontakten och underhålla dina relationer:

  • Skicka ett sms när någon fyller år
  • Skicka ett julkort
  • Hör av dig när du via LinkedIn ser att de bytt arbete
  • Se till att de prenumererar på ditt regelbundna nyhetsbrev
  • Sätt en påminnelse om att skicka ett mail minst två gånger per år
  • Dela saker i sociala nätverk regelbundet så de ser dig i flödet

Att komma på aktiviteter är i grunden väldigt enkelt. Det finns idag många sätt att kontakta och underhålla dina relationer. Desstutom går det att göra väldigt effektivt. Det svåra är att börja göra det. Här kan du inte lita på att du tror att du skall komma ihåg. Du behöver skapa en struktur kring hur du håller kontakten. Du behöver sätta av tid för att hålla kontakten.

Slutligen om att underhålla dina relationer

Genom att ha regelbunden kontakt med personer i ditt nätverk håller du relationen vid liv. Det gör att när dina kontakter får ett behov eller träffar någon som har behov som du kan hjälpa till med så ökar chansen att de tänker på dig. Över tid ger det fler affärer från ditt nätverk.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar