”Stjärnsäljare sökes”

Dokumenterat goda resultat. Presterat över budget på nuvarande arbetsplats. I många rekryteringssammanhang tittar på man fortfarande på vad en säljare har presterat på tidigare och nuvarande arbetsplats. Det känns säkert tryggt att rekrytera någon som har presterat bra. Det måste förstås vara en garanti för att de presterar bra även hos dig. Men är det så att en duktig säljare på ett företag automatiskt blir en duktig säljare på ett annat företag?

Om du anser att en säljares framgång beror enbart på hans eller hennes egen insats och kompetens så stämmer ovanstående. Då kommer en duktig säljare på ett annat företag automatiskt att prestera bra hos dig.

Anser du å andra sidan att en säljares framgång beror på många olika faktorer, exempelvis företagskulturen, erbjudandet, ledarskapet och den egna förmågan och kunskapen? Då finns det inget garanterat samband mellan att vara framgångsrik på ett företag och automatiskt bli det på nästa.

Framgång är till största del kontextuell, dvs den beror på var du befinner dig. Att någon presterat bra tidigare är helt enkelt ingen garanti för en bra prestation hos dig.
Att enbart utgå från vad någon har presterat är med andra ord ett högst riskabelt sätt. Risken är stor att säljarens framgång bygger på faktorer som inte är desamma hos er. Se därför till att lägga fokus på fler saker i rekryteringen, exempelvis potential hos den blivande kollegan, hur väl personen passar in i företagskulturen, erfarenhet av branschen och synen på att bearbeta marknaden.

Tänk på detta nästa gång du rekryterar säljare!

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar