Hur du blir en riktigt bra säljare

Säljare är något man blir, inte något man föds till. Precis som med allting annat har vi bättre eller sämre förutsättningar för olika saker. Det är dock helt upp till dig att träna och utvecklas som säljare.

Här har du en lista på ett antal områden som du behöver bli bra på för att bli en riktigt bra säljare:

Lyssna, lyssna, lyssna

Kanske en av de största ”sanningarna” inom försäljning är att bra säljare pratar mycket. Det är ingen sanning utan helt felaktigt. En riktigt bra säljare iakttar, ställer frågor och sedan pratar.

Läs på för att bli en riktigt bra säljare

Det finns inget mer tröttsamt än säljare som bara kan samma information om produkten eller tjänsten som står på hemsidan. Det räckte för 25 år sedan för då fanns det knappt några hemsidor. Idag måste du som säljare kunna produkten innan och utan. Inte för att du skall rabbla upp all fakta utan för att du skall kunna svara på frågor och berätta för mig som kund vad produkten löser åt mig.

Kopiera

Titta på vad dina kollegor och andra säljare gör bra. Kopiera deras beteenden och vanor och kombinera med dina egna så blir du snabbare en riktigt bra på försäljning.

Be om feedback

Be om och visa att du tar till dig feedback. Många får i bästa fall feedback av chefen, men be även kollegor och kunder om feedback. Ett utmärkt sätt att utvecklas. Många tycker det är svårt att ta emot feedback, är du en av dem kan du läsa mer i ”Lär dig ta emot feedback – Öka dina resultat”.

Bjud på kunskap

Dela med dig av ditt kunnande inom det område du är verksam. Oavsett om det gäller tjänster eller produkter tjänar du på att dela med dig av relevant kunskap till dina kunder. En riktigt bra säljare uppfattas som kunnig.

Lär känna dina kunder

Att känna sina kunder handlar om att förstå dem på djupet; vad de har för problem, hur deras affär ser ut, vilka deras kunder är, hur de tar beslut, hur framtiden ser ut för dem osv. Du behöver både lära känna företaget och personerna du gör affärer med.

Ha en struktur

En riktigt duktig säljare arbetar efter någon form av struktur. Det finns inte en mall som passar alla men har du ingen struktur i ditt arbete kommer du aldrig att bli en riktigt bra säljare.

Träna på att bli en riktigt bra säljare

För oss som arbetar med försäljning är det match varje dag och många blandar ihop det med träning. Se till att sätta av tid regelbundet för att träna och bli bättre på olika delar inom försäljning.

Fråga om ordern

Egentligen helt självklart. Du är säljare och du frågar om affären. Dock är det många inom försäljning  som väntar på att kunden skall beställa. Du måste som säljare gå på avslut och fråga efter ordern.

Lär dig att motivera dig själv

Försäljning är på många sätt ett tufft arbete. Du måste hela tiden driva framåt, träffa nya kunder, få affären att utvecklas och så vidare. Ett bra företag och en bra chef kan ge förutsättningar för motivation men det är bara du som kan motivera dig själv. Ju tidigare du lär dig att motivera dig själv desto snabbare går resan mot att bli en riktigt bra säljare.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar