Sälj in dig och få ditt drömjobb

Många har ett drömjobb de vill ha under sin karriär. Det kan vara en åtråvärd position direkt efter studierna som öppnar upp möjligheter, eller det tunga chefsjobbet längre fram i karriären. Drömjobbet är oftast ett arbete där konkurrensen är hög med många sökande och få, eller kanske bara en, plats. För de flesta förblir drömjobbet just en dröm. En av de saker du behöver göra för att få ditt drömjobb är att kunna sälja in dig själv. Om du kan det ökar sannolikheten avsevärt att just du får ditt drömjobb.

Att lyckas vinna drömjobbet kräver flera saker, som exempelvis rätt kompetens och kvalifikationer. Dessa kan variera kraftigt mellan olika arbeten och går därför inte att enkelt summera. Det som går att förbättra oavsett vilket ditt drömjobb är, är hur du säljer in dig själv för att öka chansen att få jobbet. Här ska vi ge dig några konkreta råd för hur du lyckas sälja in dig bättre.

Fokusera på vad du kan göra för arbetsgivaren

Vill du sälja in något, vare sig det är en produkt eller, som i det här fallet, dig själv till drömjobbet, börjar allt med kunden. Ingen säljare inleder samtalet med vad produkten kostar. På samma sätt ska du inte inleda med vad som är viktigt för dig. Försök genom exempelvis annonsen, under intervjun och genom att besöka företagets hemsida förstå vad som är viktigt för dem. Vad vill de uppnå genom att anställa någon till denna tjänst? Identifiera vilka uppgifter och ansvarsområden som är dina styrkor och vad du skulle kunna bidra med hos arbetsgivaren. Berätta om dessa, lyft fram hur du kan bidra och sälj in att du kan tillföra det arbetsgivaren behöver. Läs mer i ”Hur du gör för att välja rätt arbetsgivare”.

Läs på om företaget, din chef och dina kollegor

Visa arbetsgivaren att du verkligen är intresserad av deras företag och bransch. Läs på inför intervjuer och samtal med arbetsgivaren. Besök även din blivande chefs och kollegors LinkedInprofiler som en del i att lära känna dem. Det är också ett utmärkt sätt att få en känsla för hur väl ni passar ihop. Om du lyckas sälja in dig till drömjobbet men inser att du inte fungerar med chefen, kommer det inte att fortsätta vara ett drömjobb. Genom att vara påläst och visa intresse för arbetsgivaren, chefen och kollegorna uppfattas du som mer intressant och har större chans att vinna drömjobbet.

Lyft fram och bevisa dina styrkor och resultat

För att sticka ut i mängden behöver du kunna lyfta fram dina styrkor och prestationer. Att hoppas att någon annan själv ska upptäcka att du är en duktig person är en dålig strategi. Precis som en säljare lyfter fram fördelarna med sin produkt måste du kunna lyfta fram fördelarna med dig. För att det inte bara ska bli tomt skryt behöver du kunna bevisa att du är duktig på det du säger. Exempelvis kan du berätta om resultat hos tidigare arbetsgivare om du säger att du är duktig på att sälja. Påstår du att du är bra på att hantera människor kan du berätta en kort historia för att bevisa det. Utan att framhäva dina styrkor riskerar andra att missa dem. Obevisade påståenden kan verka som skryt.

Visa på förmåga att utvecklas

Alla jobb förändras över tid, så även drömjobbet. Arbetsgivare behöver därför generellt personer som är bra på att anpassa sig till förändringar och fortsätta utvecklas. Betona din förmåga att lära och vara flexibel under intervjun. Var tydlig med att du vill växa med rollen och kan möta olika typer av förändringar. Har du ett exempel från tidigare arbete eller annan situation i livet som kan bevisa det, dela med dig av den så säljer du in dig bättre.

Var dig själv, men anpassa dig

Ett av de vanligaste råden man ser i många sammanhang är ”Var dig själv så blir det bra”. Det är ett riktigt dåligt råd för att sälja in dig själv till ditt drömjobb. Låt mig förklara. Att ha grundsynen att alla är bra och duger är positivt. När vi ska interagera med andra behöver dock i princip alla anpassa sig mer eller mindre. Du kanske trivs bäst i mjukbyxor, men det är inte att rekommendera på de flesta intervjuer till ditt drömjobb. På samma sätt har du personliga egenskaper som kan vara mer eller mindre fördelaktiga i ditt drömjobb. Du behöver med andra ord vara medveten om dessa och kunna anpassa dig.

Exempel på anpassning för att få drömjobbet

Exempelvis, om du, precis som jag, tenderar att prata rätt snabbt, tjänar du på att sänka tempot något. Det blir tydligare vad du säger och du framstår som säkrare. Du ska självklart vara dig själv, men anpassa dig så att arbetsgivaren ser dig som en bättre kandidat till ditt drömjobb.

Visa att du vill ha jobbet

I många sammanhang, som försäljning och jobbsökande, tror många felaktigt att man ska spela lite svår och inte vara för intresserad. Det är inte att rekommendera om du vill få drömjobbet. Tänk själv: om du har två kandidater som är lika bra och en är tydlig med sin vilja att få jobbet medan den andra är betydligt mindre tydlig, vem anställer du? Att vara tydlig med att du vill ha jobbet är inte samma sak som att vara desperat eller att du inte har några andra alternativ. Det visar på att du är där för att få jobbet och det gör dig mer attraktiv än någon som är lite halvintresserad. Det är så klart klokt att inte berätta att detta är ditt drömjobb första gången du träffar arbetsgivaren, men att under processen visa på ett ökat intresse är bra.

Vad behöver du för att lyckas

Om du försöker få ett drömjobb är konkurrensen troligen hög. Du kanske tävlar mot hundratals personer. Att då börja med en massa krav om vad du behöver är inte ett bra sätt att sälja in sig själv. Att exempelvis börja prata om hur lång semester det är på första intervjun indikerar snarare att du vill vara ledig än att du vill få drömjobbet. Villkor, som lön och semester, är bättre att spara till slutet av processen. Du kan däremot med fördel tidigare under processen berätta vad du kan behöva för att lyckas med mål och uppgifter kopplade till tjänsten. Det visar på ett intresse för att skapa resultat och att du har insikt i vad som krävs för att lyckas. Läs mer i ”Säljare och ny på jobbet – Hur du får en bra start”.

Slutligen för att få ditt drömjobb

Genom att använda förslagen ovan kan du kraftigt öka dina chanser att sälja in dig själv och därmed landa drömjobbet. Självklart behöver du säkerställa rätt kompetens, utbildning med mera innan du har en rimlig chans att få drömjobbet. Förmågan att sälja in sig själv på ett riktigt bra sätt kan dock många gånger kompensera för avsaknad av mindre viktiga kvalifikationer.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar