Väx och skapa bättre resultat genom att bli utmanad

Vi människor har en fantastisk förmåga att lära oss och ta efter vår omgivning. Det är kanske ett av de enklaste sätten att växa och skapa bättre resultat. Det kräver dock att vi tänker på hur vår omgivning ser ut och vilka vi väljer att umgås med. Väljer vi fel så växer vi inte.

Det finns en mängd olika citat kring att vi blir som dem vi umgås med. Ett av de mer kända är Jim Rohns om att du blir ett snitt av de fem personer du spenderar mest tid med.

“You are the average of the five people you spend the most time with.”

-Jim Rohn-

Jag har inte hittat någon forskning om att det är just de fem personerna som skapar dig som i Jim Rons citat. Andemeningen, att vi påverkas och formas av de vi har omkring oss, finns det mycket forskning kring. Exempelvis ökar risken att barn till arbetslösa själva blir arbetslösa och vår hälsa påverkas av vilka relationer vi har på arbetet.
Genom att ta det i beaktande kan du öka dina, dina medarbetares och ditt företags resultat.

Glöm inte att utmana de bästa

Ofta lägger man stort fokus på att hjälpa de som ligger efter för att få upp dem på en godkänd nivå. På olika sätt utmanar man dem och ger dem stöd. Låt mig ta ett eget exempel:

När jag gick på högstadiet hade jag det tufft med matte, jag gick särskild matematik som det hette på den tiden och ville göra det för att kunna plugga vidare. Då jag förstod att jag kanske inte skulle få en trea som jag behövde anmälde jag mig till stödmatte. Jag och några andra satt en gång i veckan och fick extra utbildning och tragglade grunderna om och om igen.

När vi hade första centralprovet på gymnasiet ett drygt år senare var jag en av de bättre på skolan och fick under hela gymnasiet femma i matte.

Trots att jag var bra i matematik under hela gymnasiet utvecklades jag inte så mycket. Jag fortsatte vara bra men det var inte direkt någon kraftig utveckling. Jämför jag med utvecklingen i slutet av nian var det i stort sett en rak linje.

Den stora skillnaden var att jag i nian var omgiven av personer som var bättre än jag, jag blev utmanad att utvecklas och fick hjälp. I gymnasiet hade jag få som var bättre. Vi hade en jättebra lärare, men han hade fullt upp med att hjälpa de som inte var lika bra. Min utmaning blev att ligga lite före i arbetsboken.

Även de bästa behöver utmanas och få stöd för att fortsätta växa.

Utmanar du dina stjärnsäljare?

Samma situation som min mattehistoria ser jag ofta i säljgrupper. Stjärnsäljarna belönar man och vårdar så att de inte skall sluta. De utmanas dock inte på samma sätt som de övriga i gruppen.
En stjärnsäljare som inte utmanas stannar av i sin utveckling och risken att de söker nya utmaningar ökar. Se därför till att även dina stjärnsäljare utmanas för att utvecklas.

Exempel på hur man utmanar dem är att ge dem en större budget i kombination med att få prova nya arbetssätt, det kan vara att skaffa en mentor som hjälper dem växa eller att uppmuntra dem att hitta personer utanför bolaget att bli inspirerade och utmanade av.

Ser du till att du utmanas för att växa

Tänk också på att se till att du utmanas. Vem jämför du dig med? Vilka spenderar du tid med? Ser du dig som bäst eller sämst i din grupp?

Jag ändrade mitt eget beteende kring detta när jag blev inspirerad av en kund jag jobbade nära. I början var han enormt krävande att jobba med. Vi skulle alltid jämföra oss med de bästa. När vi påvisade resultat genom att jämföra med snittvärden i branschen eller liknande blev kommentaren att man aldrig blir mycket bättre än dem man jämför sig med.

Jag vill här understryka att det inte handlar om att vara missnöjd, straffa de som är bra eller på något sätt få någon att känna sig dålig. Det handlar om att välja fokus. Tittar du på de som är ungefär som du så tar du efter deras beteenden och vanor och du får ungefär deras resultat.
Tittar du på de som är bättre eller mycket bättre kommer du börja ta till dig deras beteenden och vanor och över tid får du deras resultat.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar