Fem enkla saker för att mingla framgångsrikt

Ett utmärkt sätt att knyta nya affärskontakter är på mingel av olika slag. Där kan du tidseffektiv knyta många nya kontakter med människor du kanske inte skulle nå annars. För att bli framgångsrik på konsten att mingla behövs träning. Här följer fem mingeltips på hur du blir mer framgångsrik på nästa mingel.

Sätt mål
Bestäm vad du vill uppnå med ditt minglande. Är det att knyta många nya kontaker? Någon speciell person du vill knyta kontakt med? När du har ett tydligt mål blir det mycket enklare att planera och lägga upp tiden rätt under minglet. Du kommer också att lämna ditt mingel mer nöjd om du uppnår ett mål.

Lyssna
Du har fått två öron och en mun och skall använda dem därefter. Inled gärna med att ställa öppna frågor för att få igång dialogen med människor. Fokusera på att lyssna och ta till dig vad de andra säger istället för att fundera på hur du skall svara. De flesta uppskattar att tala om sig själva och en person som lyssnar kan därför uppfattas som väldigt intressant.

Kroppsspråket
Lägg stor vikt vid andras kroppsspråk. En stor andel av kommunikationen på ett mingel sker genom ickeverbala signaler, såsom ögonkast, hur länge man tar i hand, hur fast handslaget är. Fundera också på och var medveten om vilka signaler du själv sänder ut.

Rör på dig
En framgångsrik minglare rör på sig ofta. Bestäm hur länga du vill vara på ditt mingel och hur många du vill träffa. Då vet du hur länge du kan lägga på varje person. När tiden är ute är det dags att röra på sig. Många är så artiga att man stannar kvar vid någon man börjat prata med. Timingen för uppbrotten är det viktigaste för att det skall ske på ett snygg sätt och ingen skall känna sig övergiven. Tips på uppbrottsanledningar är för att fylla på glasen, hämta tilltugg eller när nya personer ansluter till gruppen.

Uppföljning
Efter ditt mingel är det dags att följa upp. Allt annat vore slöseri med tid. Hur du vill följa upp kan variera från tillställning till tillställning, alltifrån ett kort mail, addera på Linkedin till att bjuda in till någon annan aktivitet. Börja gärna med att bjuda på något istället för att be om hjälp med något, det brukar löna sig i längden.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar