Hur du hittar din första kund

Fler och fler startar eget på hel- eller deltid, en av de vanligaste utmaningarna är att få kunder. Den första eller mer korrekt de första kunderna är ofta kritiska för att få referenser, komma igång och se om allt fungerar som tänkt. Hitta din första kund är det vi skall ge lite tips om.

Viktigt att poängtera är att när jag skriver kund menar jag någon som betalar för din vara eller tjänst. Att hitta någon som provar gratis är lätt och inte det som är fokus.

Här kommer några tips på hur du hittar din första kund.

Ditt nätverk

Din första kund är troligen närmare än du tror. Det första du skall göra är att börja titta i ditt nätverk – familj, vänner, släkt, arbetskollegor och så vidare. Beroende på vad du säljer kan det vara så att du redan känner din första kund, annars känner troligen någon i ditt nätverk din första kund.
Sätt därför igång och berätta för alla i ditt nätverk att du skall starta eget och är på jakt efter din första kund.

Sociala medier

Nästa sätt att hitta din första kund är genom att utveckla ditt nätverk – sociala medier. Troligen är ditt nätverk och de du har i sociala medier i mångt och mycket samma personer. Skillnaden är att det är så mycket enklare att nå ut till fler via sociala medier. Berättar du för en person när ni träffas, kanske de berättar om dig för en person till. Delar du ett inlägg på Facebook som någon gillar ses det av 10, 100 eller 1000 personer beroende på spridningen.
Ta därför fram till exempel bloggposter om vad du gör, eller bara en ren statusuppdatering om att du startat eget och söker din första kund.

Hitta samarbeten

Att hitta relevanta samarbeten är något som fungerar bra när du skall hitta din första kund, men även längre fram. Finns det en podd, blogg, vlogg som tar upp saker inom din bransch och kan du få vara med där? Finns det någon som säljer saker till dina potentiella kunder men inte är en konkurrent och som du skulle kunna samarbeta med? Samarbeten kan se ut på väldigt många olika sätt så här gäller det att vara kreativ och prova sig fram.

Använd telefonen

Många ser det som svårt eller till och med omöjligt att ringa någon och försöka sälja. Telefonen är fortfarande ett grymt sätt att få tag på kunder. Det fungerar inte i alla branscher eller för alla produkter, men för de absolut flesta. Speciellt i början då du behöver testa och träna dina budskap är telefonen ett snabbt sätt för att se om din tjänst eller produkt är intressant för dina kunder. Vill du prova att ringa kan du läsa mer i ”Hur du lyckas med kalla samtal” 

Lycka till med att få in dina första kunder. Har du egna tips får du gärna dela med dig genom att kommentera artikeln.

 

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar