Hur du gör för att välja rätt arbetsgivare

Att välja rätt arbetsgivare är kritiskt för din framgång. Rätt arbetsgivare är självfallet till stor del en subjektiv bedömning då vi alla är i olika skeenden i våra liv och olika saker är viktiga just nu. Nedan finner du en lista med faktorer jag tycker det är värt att titta på hos en potentiell arbetsgivare.

Vision

Har företaget en vision? Är det en vision som går att förstå? Triggas du av den? Kan du se dig själv vara med och förverkliga den? Om det saknas en vision, vad beror det på?

Affärsidé

Är affärsidén tydlig och lätt att förstå? Fyller företaget ett behov på marknaden? För oss som arbetar med försäljning är affärsidén ofta extra viktig, vår framgång bygger på att vi kan gå ut och sälja in produkter/tjänster som tillför kundnytta och fyller ett behov på marknaden.

Värderingar

Delar du de värderingar företaget har? Kan du leva efter dem? Är värderingarna bara en pappersprodukt eller är det verkligen så företaget uppfattas på marknaden? I en säljande roll är detta viktigt då du är företagets ansikte utåt. Det är dig kunderna kommer ställa mot väggen om värderingar och verklighet inte stämmer överens.

Produkten/tjänsten

Det spelar egentligen mindre roll vad företaget säljer, så länge det finns ett behov på marknaden och du tror på produkten/tjänsten. En duktig säljare kan sälja i princip allt. Jag tror dock att i längden måste man tro på det man säljer, man måste känna att man tillför ett värde för kunden. Annars presterar man inte bra över tid.

Företagets ekonomi

Ta en kreditupplysning via nätet och kolla hur deras ekonomi ser ut. Tjänar de pengar, har de en god likviditet mm. Det finns inget facit men ett företag med betalningsanmärkningar eller uppenbara ekonomiska problem bör man undvika. Ett företag som gått med förlust några år är inte perfekt,  men om de för övrigt har en vettig ekonomi behöver de inte vara fel om allt annat ser bra ut. De kan vara på väg att vända och då skapas en massa nya möjligheter.

Företagets kunder

Företagets kundlista påverkar mycket hur ett företag fungerar. Är det en eller ett par stora kunder som man är beroende av eller är det en massa små kunder? Hur nöjda är kunderna generellt? Har man stor kundomsättning? Tar det lång tid att få nya kunder?

Din chef

Oavsett om du vill ha jobb som säljare eller försäljningschef är din chef otroligt viktig. En bra chef kan hjälpa dig nå dina mål, bidra till din framtida utveckling och få dig att växa i din roll och som person. Precis som företaget kollar upp dig innan de anställer dig, kolla upp din potentiella chef. Googla honom/henne, kolla vad det skrivs på nätet, vem känner han/hon som du känner?

Under olika delar av sin karriär behöver man olika typer av chefer så det finns ingen given mall att gå efter. De två chefer som jag har växt mest tillsammans med är diametralt olika men just när de var min chef var de perfekta för mig.

Dina kollegor

Nästan lika viktiga som valet av chef är valet av kollegor. De kommer att påverkar både dina resultat och hur kul du har på jobbet.

Företagets säljprocess

Finns det en väl definierad säljprocess som alla följer eller är det upp till dig att uppfinna hjulet och skapa din egen process? Här är det mest upp till hur du är som person, klara direktiv och stabilitet eller mer frihet och kanske lite rörigare?

Företagets digitala mognad

Har företaget modern utrustning när det gäller datorer, telefoner mm. Är man aktiv och närvarandra i sociala medier. Ser man teknik som ett hjälpmedel. Helt enkelt är man ett modernt företag som använder teknik på ett smart sätt.

Villkor för anställning

Anställningsvillkor är det de flesta fokuserar mest på och de flesta vet vad de vill ha. Hög lön, bra pensionsvillkor, en cool bil etc. Här är det upp till dig att göra en bedömning av vad som är viktigt för dig och vad som är kutym inom den bransch du arbetar.

Se ovan som en grundläggande checklista nästa gång du skall byta arbetsgivare. Fundera också på om det finns andra faktorer som är viktiga för just dig när du väljer arbetsgivare?

Kom ihåg att din arbetsgivare påverkar ditt rykte och därmed dina resultat!

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar