För att bli framgångsrik inom försäljning krävs flera ingredienser. En av dem är en hög aktivitetsnivå.

De flesta nyblivna säljare har ett otroligt driv och en mycket hög aktivitetsnivå. Det kompenserar oftast för deras bristande säljkompetens. Tyvärr verkar det vara mer regel än undantag att ju mer erfaren du blir desto lägre aktivitetsnivå får du. Till viss del kommer framgången naturligt – med bättre kompetens lägger du mer tid på förberedelser vilket ger en högre träffprocent. Det gör oftast att den totala försäljningen går upp.

Jag vågar dock utan vetenskapliga bevis säga att aktivitetsnivån sjunker mer än den borde göra. Anledningarna är säkert många, försäljningen ökar ändå på grund av bättre träffprocent, det är säkert naturligt att förlora en del energi med ökande ålder, lång tid på samma jobb etc.

Ta en stund och fundera på hur mycket mer framgångsrik du skulle vara om du hade bara en lite högre aktivitetsnivå.

Låt oss ta ett exempel:

Du ringer varje dag ett extra samtal för att boka besök. Ett extra samtal kräver knappast någon uppoffring eller att du måste prioritera bort annat. Låt oss sedan anta att det i 10 procent av samtalen blir bokade möten och vidare att du säljer på 20 procent av dina möten. Det ger drygt fyra försäljningar till per år.

Förutom fyra försäljningar har du pratat med drygt 200 personer på telefon och haft 20 personliga möten. Dessa leder troligtvis till fler affärer och möten i framtiden.

Sluta inte att utveckla din säljkompetens, gå på kurser, läsa bloggar och iaktta duktiga kollegor, men kom också ihåg att hålla uppe aktivitetsnivån. Kombinationen av hög säljkompetens och hög aktivitetsnivå gör dig till en stjärna.

Patrik Nordkvist

Patrik hjälper sina kunder att skapa ökad försäljning och tillväxt, genom föreläsningar, utbildning och rådgivning. Han har en bakgrund med över 25 års erfarenhet som försäljningschef och VD för flera snabbväxande bolag.

Läs mer om Patrik
Om Försäljningschefen

Vi hjälper personer med kommersiellt ansvar att utveckla sin förmåga att skapa en ökad försäljning och tillväxt.
Vi tillföra kunskap och bidra till att goda skapa vanor och beteenden. Allt inom vårt ramverk där vi kopplar ihop kundresan med företagets försäljningsprocess.

Hör gärna av dig

Ring oss på 0709-102200 eller skicka e-post till info@forsaljningschefen.se så pratar vi mer.