Checklista för att bli en toppförhandlare

Förmågan att förhandla väl kan avgöra många viktiga tillfällen i ditt yrkesliv – allt från att löneförhandla till att erhålla bästa pris vid köp eller försäljning. Här följer 10 tips som gör dig till en toppförhandlare.

1. Tala med beslutsfattare
För att det ens skall vara värt att inleda förhandlingen skall du ha säkerställt att du träffar den som verkligen fattar besluten.

2. Ta på din ”förhandlarmask”
Du vinner alltid på att agera professionellt – du förlorar i princip alltid på att ta saker personligt.

3. Sätt tydliga nål med vad du vill uppnå i förhandlingen, men sikta ännu högre.
Till stor del är förhandlingar ett givande och tagande. Du måste därför vara beredd att ge lite så se till att ha ”förhandlingsmån” i det du går ut med.

4. Var fokuserad
Genom att hålla dig till ämnet vinner du både tid och fördelar.

5. Ta reda på hur motparten tänker
Lägg tid på att sätta dig in i din motparts situation. Då kan du lättare agera för att föra förhandlingen framåt.

6. Fokusera på fakta
Håll dig alltid till sanningen. Motparten kan oftast lätt kontrollera dina faktauppgifter i efterhand. Säkerställ också att motpartens uppgifter stämmer genom att löpande faktakolla påståenden.

7. Agera med säkerhet – men  underskatta inte motparten
Att förhandla kräver träning och skicklighet. Det psykologiska spelet är ofta lika viktigt som ren fakta. Agera därför som om dina krav är helt självklara, men utvärdera hela tiden hur din motpart agerar.

8. Givande skall följas av tagande
I de fall du gå med på något av motpartens krav se till att alltid få något i gengäld. Annars är risken stor att du lämnar förhandlingen som en förlorare.

9. Låt den andra sidan tro att de har vunnit
Genom att ge motparten uppfattningen att de varit framgångsrika i förhandlingen har du en fördel i framtida förhandlingar.

10. Se till att alla är nöjda med avtalet
En förhandling där en av parterna än mycket missnöjd leder sällan till ett framgångsrikt samarbete. Ha därför med på din agenda att se till att båda parter får ett avtal de kan acceptera.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar