Nio tips på hur du blir mer produktiv i säljarbetet

Att bli mer produktiv i säljarbetet är något många både önskar och har krav på sig att bli. Det finns många sätt att förbättra sin produktivitet.

Här kommer nio tips på hur kan bli mer produktiv i säljarbetet:

Prioritera
Grunden för att kunna vara produktiv är att du inte försöker göra allt. Det gäller allt från vilka kunder du skall bearbeta till hur du skall bearbeta dem och så vidare. Regeln om att 20% av det du gör ger 80% av utfallet är högst relevant.

SMARTA mål
Sätt mål och då helst SMARTA mål. SMARTA mål bygger på fem enkla steg. Ett SMART mål skall vara specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsatt. Genom att ha tydliga mål kommer du att fokusera ytterligare och på så sätt bli mer produktiv i säljarbetet.

Energi
Din energi varierar under dagen,. Du kan under en vecka kartlägga när du har mest energi och utför mest. Baserat på det kan du sedan planera dina veckor för att bli mer produktiv i säljarbetet.

E-posten
Se till att ha ett system för hur du hanterar din e-post. Tips på effektiv e-posthantering är att endast hantera e-post ett par gånger per dag, arbeta med mappar för bättre ordning och eftersträva en tom inkorg för att skapa lugn. Se till att sätta upp ett system för hur du gör och följ det så blir du mer produktiv.

Aktivitetslista
Se till att ha en lista med dina aktiviteter för varje dag. Gå igenom den dagen innan så att du är förberedd och har allt på plats för att vara produktiv. Våga sedan hålla dig till din lista och ta nytillkomna saker en kommande dag. Självfallet är aktiviteterna kopplade till dina mål och prioriteringar.

Automatisera
Varje dag kommer det nya verktyg som gör att uppgifter och olika delar av ditt arbete går att automatisera. Det kan handla om verktyg för att tidsinställa publiceringar på sociala medier eller att skriva mail i förväg och sedan skicka till den potentiella kunden vid ett senare tillfälle. Förbättra din produktivitet genom att lära dig de verktyg du har tillgängliga och vid behov söka efter nya.

Ordning och reda
För att vara produktiv behöver du ha ordning och reda. Det gäller exempelvis ditt skrivbord, både det fysiska och digitala. Får du lägga en massa tid på att leta efter saker tappar du tid och fokus, vilket gör dig mindre produktiv.

Fokusera
Det kommer fler och fler studier som visar att så kallad multitasking inte fungerar. Att bolla med för många saker samtidigt gör dig mindre produktiv, det försämrar också kvalitén. Fokus gör dig med produktiv i säljarbetet.

Ta en paus
För att vara produktiv är det viktigt med återhämtning och paus. Här finns det många olika sätt att gå tillväga. En del pratar sig varma för meditation, andra vill bara vara ensamma en stund eller kanske gå ut och ta en kort promenad. Hitta en metod som passar dig och ger dig återhämtning.

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar