Innesäljare och manus

När man tänker manus tänker man ofta på dåliga innesäljare som sitter och läser innantill i ett manus. Slutsatsen blir för många att manus, det ska man inte använda. Att det är manuset som är problemet, att man läser innantill.
När du har varit på teater, tycker du att det låter som skådespelarna läser innantill? Var det bra teater gjorde det garanterat inte det. Har skådespelarna ett manus? Ja, så klart har de ett manus.

Det är alltså inte manuset som gör att det låter som om man läser innantill. Det måste alltså vara något annat.
För att bli en riktigt bra innesäljare behöver du använda ett manus. Tyvärr är det många innesäljare som stannar där. De sitter med ett bra manus och läser innantill. De hoppar helt enkelt över delen som en framgångsrik skådespelare gör. Nämligen att träna och lära sig manuset utantill. Hur bra ett manus än är skrivet räcker det nämligen inte att bara läsa innantill, oavsett om du är innesäljare eller skådespelare.

För att bli riktigt framgångsrik ska du skriva ett bra manus. Det bör vara ordagrant vad du ska säga. Sedan ska du träna på det så att det sitter och låter helt naturligt. Kunden ska uppfatta det som om du pratar spontant och inte har något manus.

Självfallet kan du inte ha ett manus för alla delar av samtalet, ett samtal kan te sig olika med olika kunder. Delar som du ska jobba extra mycket med är dock inledningen, din presentation av företaget och din produkt eller tjänst, samt olika avslutfraser.

När du lär dig manuset utantill kommer du lätt att kunna anpassa och improvisera utifrån ditt samtal med kunden.

Läser du innantill i ditt säljmanus?

Patrik Nordkvist Försäljningsexpert

Patrik Nordkvist

Genom rådgivning, säljträning och säljcoaching hjälper Patrik sina kunder att öka sin försäljning och få en mer förutsägbar tillväxt.

Vill ni öka er försäljning? Kontakta Patrik via e-post eller på 0709-102200

Dela gärna artikeln!

Liknande artiklar