Innesäljare och manus

När man tänker manus tänker man ofta på dåliga innesäljare som sitter och läser innantill i ett manus. Slutsatsen blir för många att manus, det ska man inte använda. Att det är manuset som är problemet, att man läser innantill.
När du har varit på teater, tycker du att det låter som skådespelarna läser innantill? Var det bra teater gjorde det garanterat inte det. Har skådespelarna ett manus? Ja, så klart har de ett manus.

Det är alltså inte manuset som gör att det låter som om man läser innantill. Det måste alltså vara något annat.
För att bli en riktigt bra innesäljare behöver du använda ett manus. Tyvärr är det många innesäljare som stannar där. De sitter med ett bra manus och läser innantill. De hoppar helt enkelt över delen som en framgångsrik skådespelare gör. Nämligen att träna och lära sig manuset utantill. Hur bra ett manus än är skrivet räcker det nämligen inte att bara läsa innantill, oavsett om du är innesäljare eller skådespelare.

För att bli riktigt framgångsrik ska du skriva ett bra manus. Det bör vara ordagrant vad du ska säga. Sedan ska du träna på det så att det sitter och låter helt naturligt. Kunden ska uppfatta det som om du pratar spontant och inte har något manus.

Självfallet kan du inte ha ett manus för alla delar av samtalet, ett samtal kan te sig olika med olika kunder. Delar som du ska jobba extra mycket med är dock inledningen, din presentation av företaget och din produkt eller tjänst, samt olika avslutfraser.

När du lär dig manuset utantill kommer du lätt att kunna anpassa och improvisera utifrån ditt samtal med kunden.

Läser du innantill i ditt säljmanus?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist

Patrik hjälper sina kunder att skapa ökad försäljning och tillväxt, genom föreläsningar, utbildning och rådgivning. Han har en bakgrund med över 25 års erfarenhet som försäljningschef och VD för flera snabbväxande bolag.

Några av våra utbildningar

Fler ämnen på bloggen

Vill ni sälja mer?

Lämna dina uppgifter eller ring på 0790-10 22 00 så tar vi ett samtal om hur vi kan hjälpa dig, ditt team och ditt företag att öka sin försäljning och tillväxt.