Hur du använder dig av telefonen för att sälja och skapa relationer

Telefonen är fortfarande ett av de bästa verktygen att använda för att göra affärer, boka möten eller bara bygga relationer. Trots detta är det många som inte använder sig av den på det bästa sättet. Många gånger gömmer man sig bakom tanken om kalla samtal och att man stör. Rätt använt kan telefon hjälpa dig att kraftigt öka din försäljning.

Telefon är fantastisk för att kommunicera och därför är den så kraftfull att använda för försäljning. Anledningen till det är att du kan kommunicera snabbt, lika snabbt om ni ses öga mot öga. E-post kan ta timmar innan du får svar på, och även chattfunktioner har en fördröjning jämfört med tal.

Via telefon uppfattar du förvisso färre saker än vid ett personligt möte, men långt mer än du får via text. Du kan till exempel på rösten höra om kunden gillar det ni pratar om eller inte.

Telefonen är också effektiv. Jämfört med att åka på ett personligt möte sparar du mängder av tid. Jämfört med en dialog på mail som kan pågå i dagar kan du stänga en affär på ett samtal på 10 minuter.

Det finns mängder av sätt du kan använda dig av telefonen för att sälja och skapa affärer.

Boka möten

Vi börjar med det uppenbara. Telefon är fortfarande ett perfekt verktyg att använda sig av för mötesbokning. Det är snabbt att komma igång och i många branscher fortfarande ett av de effektivaste sätten att få till möten med kunden.

Direkt försäljning

Här tänker man oftast telemarketing och jobbiga telefonförsäljare. Att sälja direkt via telefon är på nedåtgående. Lagstiftning som kräver skriftlig acceptans har också kraftigt minskat möjligheterna att genomföra direkt försäljning. Det går dock fortfarande att använda telefonen framgångsrikt för direktförsäljning om man gör det på rätt sätt.

Följa upp

Troligen en av de bästa sätten att använda telefonen. Så mycket bättre och mer kraftfullt än e-post och så mycket effektivare än personliga möten. Det tar bara ett samtal för att följa upp offerten, ett samtal för att säkerställa att kunden är nöjd efter en leverans eller ett samtal för att följa upp ert senaste möte.

Bygga relationer

Bygga relationer gör man oftast snabbast i personliga möten, direkt efter kommer att göra det via telefon. E-post är utmärkt som stöd men med den ökade automatiseringen svarar man på förre och färre e-post om det inte är nödvändigt. Ett telefonsamtal till en kund för att stämma av inför sommaren, ett samtal för att gratulera till en ny tjänst eller ett samtal för att bara stämma av läget bygger relationen.

Lösa problem och rädda relationen

När det blir problem i leveransen, kunden är missnöjd över något eller relationen riskerar ta skada. Att då inte skriva ett väl genomtänkt mail utan istället lyfta telefonen och ringa kan vara det smartaste du kan göra.

Du kan inte lyssna på kunden via e-post, en skriven ursäkt är inte lika kraftfull som en muntlig och att prata lösningar går mycket snabbare på telefon. Telefonen kan vara skillnaden mellan en tappad eller räddad kund.

Slutligen

Telefonen är ett verktyg av många du kan använda i din försäljning. Det kommer inte att försvinna på länge än. Den är effektiv och erbjuder många fördelar jämfört med de nya digitala verktygen.

Vill du lyckas med din försäljning och skapa tillväxt, se till att använda den som ett verktyg tillsammans med andra för att hjälpa dig att lyckas!

Dela gärna artikeln!

Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist

Patrik hjälper sina kunder att skapa ökad försäljning och tillväxt, genom föreläsningar, utbildning och rådgivning. Han har en bakgrund med över 25 års erfarenhet som försäljningschef och VD för flera snabbväxande bolag.

Några av våra utbildningar

Utbildning – Försäljningschef

Vill du som leder företagets försäljning ta tydligare kontroll över försäljningen och tillväxten, samtidigt som du utvecklas som individ? Genom vår försäljningschefsutbildning får du båda delarna. Du får via utbildningen nya insikter, verktyg och kunskap för att skapa ökad försäljning och en mer förutsägbar tillväxt.

Läs om utbildningen

Fler ämnen på bloggen

Vill ni sälja mer?

Lämna dina uppgifter eller ring på 0790-10 22 00 så tar vi ett samtal om hur vi kan hjälpa dig, ditt team och ditt företag att öka sin försäljning och tillväxt.