Hur du skapar trogna kunder som stannar

Idag är det enklare än någonsin att hitta och byta leverantör. Det är också mindre och mindre skillnader mellan olika leverantörer vilket underlättar byte. För att minska tapp av befintliga kunder och få dem att stanna hos dig finns det en del saker du kan göra.

Var personlig
Affärer görs i grunden mellan människor. Många gånger glömmer man bort det och tror att företag är någon egen livsform. Om du hela tiden har i minnet att affärer avgörs av människor ökar dina möjligheter att skapa trogna kunder.
Om du odlar goda relationer med alla kontaktpersoner, aktivt arbetar för att knyta nya kontakter och vårdar dem bygger du en stark relation mellan dig och din kund.

Känn din marknad
De flesta kunder klagar inte, utan de byter helt sonika leverantör. Då är processen att få tillbaka dem kostsam och tidsödande. Om du ser till att bevaka dina konkurrenter, vad som är på gång inom din bransch och hur kunderna agerar kan du förutse vad som kan få dem att bli missnöjda.
Har du exempelvis koll på att konkurrenterna släpper en ny bättre lösning kan du agera på detta och därmed förekomma att kunderna blir missnöjda med din lösning och byter.

Förutse konsekvenser
Många gånger kan små förändringar vara en utlösande faktor till missnöje. Det kan handla om banala saker som ändrade villkor, ändrade rutiner vid leverans etc. Små saker som retar upp kunderna och därmed kan få dem att överväga en annan leverantör.
Var därför noga med att alltid fundera på konsekvenserna av ändringar. Förändringar måste ske hela tiden, men ha en tydlig plan för vad de syftar till och säkerställ att de ger nytta till dina kunder samtidigt som de ger nytta till dig.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist

Patrik hjälper sina kunder att skapa ökad försäljning och tillväxt, genom föreläsningar, utbildning och rådgivning. Han har en bakgrund med över 25 års erfarenhet som försäljningschef och VD för flera snabbväxande bolag.

Några av våra utbildningar

Fler ämnen på bloggen

Vill ni sälja mer?

Lämna dina uppgifter eller ring på 0790-10 22 00 så tar vi ett samtal om hur vi kan hjälpa dig, ditt team och ditt företag att öka sin försäljning och tillväxt.